Direct naar artikelinhoud
Migratie

Na het Sudanese, ook het Ethiopische identificatieteam?

Vluchtelingen in het Noordstation.Beeld Photo News

De Europese Unie onderhandelt met Ethiopië over een akkoord om Ethiopische migranten te identificeren en terug te nemen. De deal doet op meerdere vlakken denken aan de samenwerking van staatssecretaris Francken (N-VA) met Sudan.

De Britse ngo Statewatch ontdekte en publiceerde het interne document waarin de samenwerking met Ethiopië is uitgewerkt. Daarin staat dat Ethiopische agenten van de inlichtingen- en veiligheidsdienst NISS naar EU-lidstaten kunnen komen om de Ethiopische migranten in lidstaten te identificeren en terug te sturen naar Ethiopië. In ruil draait Europa op voor de kosten van de reïntegratie in Ethiopië. 

'De fundamentele mensenrechten van onze burgers en de migranten zullen natuurlijk gerespecteerd worden'
Teshome Toga, de Ethiopische EU-ambassadeur

"Lidstaten moeten eerst namen doorgeven aan Ethiopië om ze te identificeren", aldus Teshome Toga, de Ethiopische EU-ambassadeur aan de Europese nieuwssite EUObserver. "Dan leveren wij reisdocumenten en kan het terugkeerproces in gang worden gezet." Volgens de ambassadeur vallen Ethiopiërs die politiek asiel of wettelijk verblijf aangevraagd hebben buiten deze procedure.

"De fundamentele mensenrechten van onze burgers en de migranten zullen natuurlijk gerespecteerd worden", zei Toga. 

Het interne document stelt dat ook wie geen informatie geeft of een leesbaar paspoort kan voorleggen, geïdentificeerd zal worden door de Ethiopische inlichtingen- en veiligheidsdienst. Dat levert dezelfde vragen op als bij het Sudanese identificatieteam. De terugkeeroperatie naar Sudan is voorlopig stopgezet, tot een onderzoek meer duidelijk brengt over getuigenissen van foltering door teruggestuurde Sudanezen.

De interviews zullen "uitgevoerd worden door een missie uit Ethiopië, waarvan de kosten volledig door de lidstaten gedragen zullen worden".

Het is nog niet gekend welke lidstaten daar gebruik van zullen maken. Tussen de transitmigranten aan het Noordstation in Brussel zitten niet enkel veel Sudanezen, maar ook een grote groep Ethiopiërs.