Strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe: “Kapotte frames verstopt voor inspectie”

© ANP / Harold Versteeg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe. De fietsfabrikant is in opspraak geraakt nadat verschillende bakfietsmodellen onveilig bleken. Het bedrijf zou de toezichthouder jarenlang misleid hebben door de defecten te verhullen, onder meer door kapotte frames te verstoppen.

wver
Bron: NRC, Belga

Vorige maand moest Babboe voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen, nadat de toezichthouder na onderzoek concludeerde dat in de afgelopen jaren honderden frames zijn gebroken. Babboe zou geen goed onderzoek hebben gedaan naar de oorzaken en onvoldoende maatregelen hebben genomen. Ook in ons land mogen de bakfietsen niet meer verkocht worden.

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt dat het strafrechtelijk onderzoek enkele weken geleden is begonnen, “omdat er aanknopingspunten zijn dat dingen zijn achtergehouden”. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA en het Openbaar Ministerie.

Aan RTL Nieuws vertellen oud-medewerkers van Babboe hoe ze voorafgaand aan een inspectie kapotte frames in bestelbusjes verstopten. De zender beschikt ook over foto’s en geluidsopnames waaruit dat zou blijken. “De NVWA zou om 10 uur komen, dus om 7.45 uur ‘s ochtends gingen wij de boel verstoppen”, vertelt een ex-medewerker op de commerciële zender. “De kapotte fietsen hebben we in een busje gestopt, omdat ze bang waren dat de NVWA een rondje ging lopen.” Moederbedrijf Accell zegt dat ze hier niet van op de hoogte was.

De toezichthouder noemt het verbergen van de defecte frames “schokkend en ronduit stuitend”. “Als zaken worden achtergehouden, kunnen wij ons werk niet doen. Dat is ondermijnend en kwalijk.” Bezorgde klanten zouden ook moedwillig afgewimpeld zijn.

LEES OOK. Na stopzetting van verkoop roept producent Babboe nu ook enkele bakfietsmodellen terug: “Veiligheid kan niet gegarandeerd worden”

© IMAGO/Michael Gstettenbauer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen