Nummer 2 van Catalaanse links-nationalisten vrij op borg

© EPA-EFE

Marta Rovira, een van de leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, mag de gevangenis verlaten, zij het wel tegen betaling van een borgsom van 60.000 euro. Rovira wordt net als de afgezette minister-president Carles Puigdemont beschuldigd van rebellie, opruiing en verduistering van overheidsgeld, maar komt in afwachting van haar proces op vrije voeten. Drie andere nationalisten blijven opgesloten.

Marta Rovira is de nummer twee van de linkse onafhankelijkheidspartij ERC. ERC-leider Oriol Junqueras, de voormalige vice-president van Catalonië, zit al sinds het onafhankelijkheidsreferendum van oktober in de gevangenis. Hij blijft voorlopig opgesloten, net als Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, de leiders van de twee belangrijkste Catalaanse onafhankelijksheidsbewegingen Omnium Cultural en ANC.

Carles Puigdemont verblijft nog altijd in Brussel, samen met vier oud-ministers uit zijn regering. Als zij een voet op Spaanse bodem zetten, worden ze opgepakt. Puigdemonts partij JuntsXCat ijvert intussen voor een wetswijziging die moet toelaten dat de man de regering vanuit Brussel leidt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen