Duizenden toegangsbewijzen verkocht voor Venetië

Nieuws
Toeristen in Venetië moesten donderdag voor het eerst over een toegangsbewijs beschikken voor een bezoek aan de stad. De plaatselijke autoriteiten zeggen dat tegen het einde van de ochtend zo'n 13.000 tickets waren verkocht.
anp
donderdag 25 april 2024 om 11:09 aangepast 14:56
Afbeelding
beeld anp

Bij het treinstation en op andere locaties verschenen borden waarop bezoekers werden geïnformeerd dat ze voor 5 euro een kaartje kunnen aanschaffen. Toeristen hoeven niet door een toegangspoortje, maar kunnen in de stad wel gecontroleerd worden.

Het nieuwe systeem is bedoeld om een rem te zetten op het enorme aantal bezoekers op de drukste dagen van het jaar. De stad behoort wereldwijd tot de populairste bestemmingen voor toeristen.

Onbeperkt aantal

In het historische centrum van de stad zijn soms meer bezoekers aanwezig dan inwoners. Dit jaar is op 29 drukke dagen een toegangskaartje nodig. Jongeren onder de 14 en mensen met een hotelreservering hoeven niet te betalen.

De autoriteiten benadrukken dat er een onbeperkt aantal kaartjes beschikbaar is. Het nieuwe toegangssysteem dient vooral om mensen zover te krijgen dat ze op rustige momenten komen.

Boetes tot 300 euro

Burgemeester Luigi Brugnaro sprak over een experiment met beperkte controles en zonder rijen. Wie wordt betrapt zonder ticket riskeert een boete van 50 tot 300 euro, maar volgens een ingewijde worden donderdag nog geen boetes verwacht.

Het nieuwe beleid leidt ook tot onvrede onder de plaatselijke bevolking. Sommige critici vinden dat hun stad met het nieuwe kaartjessysteem een soort pretpark lijkt te worden. Honderden inwoners gingen de straat op om hun onvrede duidelijk te maken. Ze protesteerden in de buurt van het station en hadden borden meegenomen met teksten als "Venetië is niet te koop".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal is zaterdagavond 'laat in vrijheid gesteld', aldus Ebbink.

Afbeelding

Madonna geeft megaconcert in Rio de Janeiro

Madonna heeft zaterdagnacht een megaconcert gegeven op het strand van Copacabana in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Volgens het stadsbestuur werden er 1,5 miljoen fans verwacht bij het optreden. Hoeveel dat er uiteindelijk precies waren, was niet onmiddellijk duidelijk.

Afbeelding

Minimalistische kunstenaar Frank Stella overleden

De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella is op 87-jarige leeftijd overleden, melden verschillende media in de Verenigde Staten. De schilder en beeldhouwer, die zich vooral met zijn vroege minimalistische werken een dominante plek binnen de naoorlogse Amerikaanse kunstwereld verwi..

Afbeelding

Bevrijdingsdag trapt af in Roermond

Bevrijdingsdag trapt af in het Limburgse Roermond. Na de 5 mei-lezing van jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt het bevrijdingsvuur aan het begin van de middag ontstoken door demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende Snijd..

Afbeelding

Darby en Meeuwis sluiten Bevrijdingsdag af met 5 mei-concert

April Darby, Emma Kok, FLEMMING, Gaia Aikman en Guus Meeuwis geven zondagavond een optreden tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam.

Afbeelding

Hamas: geen akkoord zonder definitief einde oorlog in Gaza

Een hoge functionaris van Hamas heeft gezegd dat de Palestijnse groepering niet zal instemmen met een staakt-het-vuren indien dat niet expliciet een definitief einde van de oorlog in Gaza inhoudt.