Anuna De Wever: ‘Teleurgesteld dat we zeven weken later nog nergens staan’

Greta Thunberg (links) en Anuna De Wever © REUTERS

De boegbeelden van het klimaatprotest toonden zich na afloop van de zevenden scholierenstaking tegelijk tevreden en misnoegd. ‘We zijn blij dat het protest zo globaal gaat. Maar ik ben heel teleurgesteld dat we zeven weken later nog altijd niet verder staan’, zei Anuna De Wever.

wle

In Brussel werd de betoging dit keer mee geleid door Greta Thunberg. Ook uit Frankrijk en Duitsland waren prominente manifestanten komen opdagen. Thunberg werd door de aanwezigen als een superster onthaald, maar toch kon haar komst de frustratie over het gebrek aan concrete resultaten van de aanhoudende acties niet wegnemen.

‘Zeven weken lang spijbelen: dat doen we niet voor niets’, zei Anuna De Wever op de afsluitende persconferentie. ‘We hebben een doel. Als ze ons vragen: wanneer stoppen jullie, dan is dat een slechte vraag. Het gaat niet om ons, het gaat om de politici. Zij moeten iets ondernemen.’

Kyra Gantois gaf net als De Wever aan dat het einde van de acties nog niet in zicht is. ‘Het is de zevende keer dat we op straat komen omdat we het beleid van de politici niet oké vinden. We gaan niet stoppen tot we een duidelijke boodschap krijgen dat onze toekomst veilig is.’

Globaal

De opkomst in Brussel was met officieel 7.500 betogers iets lager dan de voorbije weken. In Gent kwamen ruim 3.000 jongeren op straat, en in Genk 4.100. De organisatie wees er echter op dat de beweging steeds globaler wordt.

Greta Thunberg wees er op dat er nu ‘op elk continent al betogingen zijn geweest, behalve op Antarctica’. ‘Het is geweldig dat het protest niet alleen in West-Europa plaatsvindt.

Ze werd daarin bijgetreden door de Duitse Luisa Neubauer. ‘In Duitsland zijn we al meer dan twee maanden aan het staken in meer dan 200 steden. Er is veel woede bij de jeugd, de overheid doet namelijk niets voor onze toekomst. Ik ben blij dat er hier zoveel eensgezindheid is: we weten dat het een globaal probleem is, dus we moeten het globaal aanpakken.’

Grootste afdeling ABVV staakt op 15 maart voor het klimaat

De kop van de betoging vandaag met Greta Thunberg en naast haar Anuna De Wever en Kyra Gantois. © afp

Voorlopig dient men enkel bij de socialistische vakbond ABVV stakingsaanzeggingen in voor de wereldwijde klimaatstaking van 15 maart.

De Belgische klimaatbeweging onder leiding van Youth for Climate vraagt aan de vakbonden om stakingsaanzeggingen in te dienen voor de wereldwijde staking voor het klimaat op vrijdag 15 maart.

Youth for Climate krijgt voor die grote betoging steun van onder meer Students for Climate, Workers for Climate en Teachers for Climate.

‘We kunnen het niet overlaten aan de jongeren alleen. Dit is een oproep aan alle militanten om hen te mobiliseren en te ondersteunen en dat liefst met een stakingsaanzegging, zodat ze zonder schroom kunnen deelnemen’, aldus een woordvoerder van Workers for Climate.

Bedoeling is om op 15 maart een grote mobilisatie te organiseren, met in de voormiddag lokale acties in heel het land om vervolgens naar Brussel te sporen, voor een grote manifestatie in de namiddag. 'We roepen iedereen op om deel te nemen: scholieren, studenten, proffen en vakbonden. Iedereen moet op straat komen die dag', aldus Anuna De Wever. Kyra Gantois mikt op 20.000 à 30.000 deelnemers.

ABVV gaat in op de voorzet

Alvast de grootste centrale binnen het ABVV, de Algemene Centrale die arbeiders verenigt uit zo’n 40 sectoren, volgt die oproep. Het gaat onder meer om werknemers in de bouw, de schoonmaak en de diensten.'Natuurlijk willen we hier deel van zijn,’ zo zegt voorzitter Werner Van Heetvelde. Concreet zullen leden uit de betrokken sectoren die willen meestappen in de geplande mars van 15 maart, gedekt zijn door de aanzegging.

De andere vijf centrales van het ABVV beslissen de komende dagen over hun houding.‘

Het is afwachten of er nog bijkomende acties komen.

‘Maar dit wordt geen klassieke 24-urenstaking,’ zo zegt Van Heetvelde. Hij gaat ervan uit dat er ook de andere centrales van het ABVV hun voorbeeld volgen – de nationale leiding laat de beslissing over aan de centrales.

‘Het is belangrijk dat we dit doen. Die jonge mensen zijn de syndicalisten van morgen. En we moeten de sociale dimensie van de klimaatdiscussie benadrukken. We mogen geen schrik hebben van dit onderwerp.’

Bij het ACV komt er geen nationale stakingsaanzegging. ‘Wij roepen wel op voor de manifestatie van 15 maart,’ zo zegt woordvoerder David Vanbellinghen. Het ACLVB ten slotte heeft nog geen beslissing genomen.