maandag 23 april 2018 - Herk-de-Stad
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De schade bleef vrijdag gelukkig beperkt. klu

Barbecue opnieuw oorzaak van brand

Herk-de-Stad

In de Grotstraat in Berbroek (Herk-de-Stad) is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken nadat een moeder en dochter er hadden gebarbecued. Vorige week woensdag vlogen in Hoeselt nog terrasmeubels in brand omdat een wegwerpbarbecue op een houten terras niet voldoende was afgekoeld. De brandweer benadrukt dat iedereen wat gezond boerenverstand moet gebruiken tijdens en na het barbecueën. “Nuchter blijven is de boodschap voor wie achter het vuur staat.”

Het zomerse weer inspireerde een moeder en dochter aan de Grotstraat in Berbroek vrijdagavond tot een barbecue. “Ik had voor de eerste keer een kleine metalen barbecue gebruikt, om twee stukjes kip te bakken”, zegt de moeder. “Dat is makkelijk en snel. Na de barbecue heb ik de kleine emmer, waar erg weinig houtskool in zat, laten afkoelen bovenop mijn grotere barbecue. Ik ging ervan uit dat alles veilig was, en dan zijn we gaan slapen.”

Blote voeten

“Om halfeen werd mijn dochter wakker van een knetterend geluid, gaat de vrouw verder. “We zagen het vuur vlak voor onze garage: de elektriciteitskabel die er lag had vuur gevat. We hadden dus geen licht en stonden buiten in het donker op onze blote voeten. We hebben dadelijk de buurman wakker gemaakt. Samen met zijn twee zonen is hij uit zijn bed gevlogen, en samen hebben we het vuur bestreden. Eerst met emmers water, daarna met de tuinslang. Alles ging supersnel en veel tijd om na te denken was er niet. Toch hebben we het vuur kunnen doven. De opgetrommelde brandweermannen hebben nadien nog nageblust. Het was de eerste keer dat ik de barbecue voor mijn garage had geplaatst. Vroeger stond hij onder het plastic afdak van onze carport. Als het vuur daar was ontstaan, dan was de schade veel groter geweest.”

Laat na het barbecueën de assen afkoelen en giet daarna een emmer water over het toestel brandweer Zuid-West Limburg

“Onder de barbecue lag wat hout en vermoedelijk heeft dat vuur gevat”, vertelt de bewoonster. “Daarna sloegen de erg hoge vlammen over naar de struiken van de buurman achter de betonnen omheining. Die waren erg droog, maar gelukkig hebben we de schade kunnen beperken.”

Nuchter

De brandweer Zuid-West Limburg geeft enkele adviezen mee voor wie veilig wil barbecueën. “Volg de richtlijnen als je aanmaakblokjes of vloeistoffen gebruikt tijdens het aansteken van het vuur. Nuchter blijven is de boodschap voor wie achter het vuur staat. Spelende kinderen moeten natuurlijk uit de buurt blijven, en alle voorwerpen die niet in de buurt van de barbecue moeten liggen, moeten opgeruimd worden. Laat na het barbecueën de assen afkoelen en giet er daarna een emmer water over. Gooi de kolen zeker niet naast of op de composthoop, want dat gebeurt vaak. Samengevat: gebruik je gezond boerenverstand tijdens het barbecueën.” (klu) 

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws