Direct naar artikelinhoud
Voetbal

6 assistenten en 0 woorden Frans: Fred Rutten leidt vandaag zijn eerste training bij Anderlecht

Fred Rutten komt toe in het zuiden van Spanje, waar Anderlecht deze week de terugronde voorbereidt.Beeld Photo News

De bus naar de luchthaven wachtte. Het maakte de voorstelling van Fred Rutten als nieuwe Anderlecht-coach kort en bondig. “Ik ben vereerd.” Met zes assistenten krijgt hij voorlopig hulp uit alle hoeken.

De ochtendtraining liet hij nog aan zich voorbij gaan, die nam Karim Belhocine voor zijn rekening. Pas vandaag staat Fred Rutten (56) voor het eerst voor zijn groep. Op zijn eerste werkdag kreeg Rutten een rondleiding op Neerpede door sportief manager Michael Verschueren en technisch directeur Frank Arnesen. Op sociale media bleek dat hij onder de indruk was van het oefencentrum, waarna hij zijn kledij paste en de pers trotseerde. Ruttens eerste woorden in Belgische loondienst: "Sorry, ik ben het Frans niet machtig. Maar ik zal het leren. Engels wordt de voertaal."

Tegen Anderlecht zeg je geen neen, vervolgde Rutten. "Dit is een topclub, die aanspreekt in Nederland en Europa. Het is een enorme uitdaging om hier te werken. Het is allerminst een eenvoudige klus, maar ik heb er vertrouwen in dat we samen succes kunnen boeken. Deze club moet zo snel mogelijk weer aan het front verschijnen. Er is veel potentieel, het wordt nu zaak om een doorstart te maken waarin iedereen duidelijk weet wat ik verwacht. Transfers? Eerst wil ik de huidige selectie beoordelen."

Lees ook

Lees ook
Beeld EPA

Wie is Fred Rutten, de nieuwe trainer van Anderlecht?

Dat wil Rutten doen in het Spaanse Pinatar, waar hij gisteren aankwam en de komende zeven dagen verblijft. "De stage is de ideale manier om iedereen te leren kennen. Zo heb ik toch een soort van voorbereiding, om vervolgens zo snel mogelijk resultaten te halen. Daar draait het toch om."

En wat met de opmerking dat Rutten niet de eerste keuze van Anderlecht was? "Ik ben dat gewoon. (lacht) Trouwens, een vriend zei altijd: 'Wie als eerste genoemd wordt, wordt het vaak niet.'"

Bron voor irritatie

Wat de komende periode moet worden uitgeklaard, is de rolverdeling binnen de sportieve staf. Na de komst van Arno van Zwam - de voormalige doelman is de vaste T2 van Rutten, hij zal volgens de hoofdcoach "het proces versnellen" - is het trainerskabinet op Anderlecht ineens veel te klein. Met Van Zwam (ex-Al Shabab, Maccabi Haifa en Oranje) en ook nog Pär Zetterberg, Karim Belhocine, Gino Caen, Jonas De Roeck en Max de Jong erbij zijn er zes assistenten. Het moet zowat een wereldrecord zijn.

Ariël Jacobs, die bij Anderlecht in 2007 de rechterhand van Frank Vercauteren was en na diens ontslag zelf overnam, is verbaasd over die statistiek. "Ik kan me nauwelijks voorstellen dat Rutten op die manier zal verdergaan", zegt Jacobs. "Zeker niet in het huidige klimaat. Binnen Anderlecht loopt iedereen al op de toppen van de tenen. Wel, ik voorspel dat de irritaties met zoveel volk alleen maar zullen toenemen. Al die T2's: dat is simpelweg onwerkbaar."

‘Deze club moet zo snel mogelijk weer aan het front verschijnen. Transfers? Eerst wil ik de huidige selectie beoordelen’
Fred Rutten, hoofdcoach Anderlecht

Als je assistenten hebt, moet je ze gebruiken, vindt Jacobs. "Maar in dit geval is dat onmogelijk. Het is niet te doen om de taken zodanig op te splitsen dat iedereen bezig blijft. De verantwoordelijkheden zullen overlappen en dat leidt tot ontevredenheid. Ik ken een fysieke coach wiens bevoegdheden bij PSG serieus ingeperkt werden na een uitbreiding van de staf. Hij geraakte gefrustreerd, wat dan weer impact heeft op de sfeer. Spelers voelen dat."

En toch, voorlopig heeft Verschueren niet de bedoeling om te snoeien in de omkadering van het A-team. Belhocine wilde de Anderlecht-top van bij het begin aan boord houden, terwijl insiders laten uitschijnen dat ook voor het overige de bezetting ongewijzigd blijft. Mocht De Roeck effectief bij de A-kern doorgaan, dan moet paars-wit mogelijk wel op zoek naar een nieuwe coach voor de beloften.

"We zijn op elk scenario voorbereid", klinkt het op Neerpede. Eigenaardig, vindt Jacobs het allemaal. "Want men wist toch dat De Roeck doorgeschoven was en Zetterberg aansloot? Ach, ik veronderstel dat Rutten op dit moment blij is met alle kennis die hij ter beschikking krijgt. En als straks op stage blijkt dat het niet perfect loopt, zal hij wel bijsturen."

Een noodzaak, volgens Jacobs. "Al was het maar richting wedstrijden. Waar gaan al die mensen zitten? Op de bank is er niet genoeg plaats, daar moeten ook nog invallers, dokters, kinesisten en een teammanager op. Aan de andere kant, vanuit de tribune kunnen die assistenten wel beter analyseren."