Luister naar

‘We zijn de noodknop al aan het induwen’

Nieuws
Vliegtuigbouwer Airbus dreigt Groot-Brittannië te verlaten als er niet snel een Brexit-akkoord komt. ‘Dit is volkomen logisch’, stelt Winand Quaedvlieg van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.
Jesse Westerbeke
vrijdag 22 juni 2018 om 19:56
Vliegtuigbouwer Airbus dreigt te vertrekken door onduidelijkheid over Brexit.
Vliegtuigbouwer Airbus dreigt te vertrekken door onduidelijkheid over Brexit. ap / Zhao Xiaojun

Bristol

‘Simpel gezegd: een no-deal-scenario is een directe bedreiging voor Airbus’ toekomst in het Verenigd Koninkrijk’, zo zei Airbus-topman Tom Williams vrijdag tegen de BBC. ‘We zijn gefrustreerd en bezorgd over de situatie en het gebrek aan duidelijkheid.’

Airbus, de grootste bouwer van passagiersvliegtuigen ter wereld, heeft 25 vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, waar 14.000 mensen werken. Daarnaast zorgt het bedrijf voor meer dan honderdduizend banen bij toeleveranciers. Jaarlijks brengt het bedrijf zo’n twee miljard euro in het laatje van de Britse belastingdienst.

Quaedvlieg, die gedelegeerde is van VNO-NCW in Brussel, vindt het niet vreemd dat Airbus gefrustreerd is over de trage Britse besluitvorming. ‘Zij zijn afhankelijk van het EASA, het Europees agentschap voor veiligheid van de luchtvaart. Dat agentschap controleert of vliegtuigonderdelen aan de veiligheid voldoen. Als hierover bij de Brexit geen overeenstemming wordt bereikt, mag Airbus ­allerlei producten niet meer gebruiken’, aldus Quaedvlieg.

De Britse politiek heeft het aan zichzelf te wijten dat Airbus dreigt te vertrekken, stelt Quaedvlieg. ‘De Britse politiek is zo met zichzelf bezig, dat ze geen tijd neemt om oplossingen voor bedrijven te vinden. Op den duur zegt zo’n bedrijf: het is te laat. De onzekerheid duurt te lang.’

Airbus bereidt zich nu noodgedwongen voor op het slechtste scenario. ‘We zijn de noodknop al aan het induwen’, aldus Williams tegen de BBC. Het bedrijf stelt een ultimatum: de komende weken moet er helderheid komen over de toekomstige Brexit. Airbus denkt na over het verplaatsen van zijn productie. ‘We kunnen niet doorgaan in deze onzekerheid.’

Het verplaatsen van de productie is niet goedkoop voor Airbus, dat een altijddurende concurrentiestrijd voert met het Amerikaanse Boeing.

onzekerheid

Volgens Quaedvlieg heeft niet alleen Airbus last van de onzekerheid. ‘Ik hoor het ook van farmaceutische bedrijven. Zij bereiden zich voor op een no-deal-scenario, bijvoorbeeld door dubbele certificering aan te vragen op hun producten, in de Europese Unie en in Groot-Brittannië.’

Jürgen Maier, topman van Siemens in Groot-Brittannië, stelde woensdag tegenover Reuters dat ook zijn bedrijf last heeft van onzekerheid. ‘Een no-deal-scenario ziet er slecht uit.’

Er klinkt kritiek op de Britse regering. ‘Dit grenst aan plichtsverzuim van een overheid die zich altijd inzette voor het bedrijfsleven’, twitterde parlementariër Anna Soubry van de Conservatieve Partij.

De Britse regering is wel in gesprek met Airbus. ‘We luisteren naar hun zorgen’, zei een woordvoerster van de premier volgensThe Guardian.

Naar de mening van Quaedvlieg moet er eerst een transitieovereenkomst op tafel komen, zodat bedrijven weten waar ze aan toe zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.

Een bezorger van flitsbezorgdienst Getir in Amsterdam. Na Gorillas en Zapp vertrekt ook deze dienst uit Nederland.

Na Zapp en Gorillas verlaat ook flitsbezorger Getir ons land. Is dit het einde van flitsbezorging?

Flitsbezorgers kwamen tijdens de pandemie razendsnel op, maar gaan nu ook net zo snel ten onder. Maandag werd bekend dat ook Getir zich terugtrekt uit Nederland. Komt daarmee een einde aan razendsnelle bezorgdiensten?