© AFP

Klimaatactivisten leggen luchthaven van München lam

Op de luchthaven van München, in de zuidelijke Duitse deelstaat Beieren, hebben klimaatactivisten van het collectief Letzte Generation (“Laatste Generatie”) zich vastgekleefd op de taxibanen. De luchthaven is daardoor “om veiligheidsredenen gesloten”, meldde een woordvoerder van de luchthaven.

lto
Bron: BELGA

Aankomende vluchten worden omgeleid naar andere luchthavens. Vertrekkende vluchten worden uitgesteld of geannuleerd, zo blijkt uit gegevens op de website.

Hoeveel activisten de luchthavenzone zijn binnengedrongen, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Een medewerker van persbureau DPA ter plaatse zag zeker twee mensen op de taxibanen zitten. De politie is massaal ter plaatse.

Op X (het vroegere Twitter) verspreidde Letzte Generation beelden van de protestactie. “In totaal zes personen zetten zich in groepen van twee op verschillende locaties op de luchthaven van München”, luidt het. De klimaatactivisten hekelen dat het luchtverkeer een belangrijk aandeel heeft bij de opwarming van de aarde, terwijl de regering de luchtvaartsector subsidieert “met jaarlijks meer dan 12 miljard euro, hoofdzakelijk door een vrijstelling van kerosine- en meerwaardebelasting”. 

De actie komt aan het begin van het verlengde pinksterweekend, dat in verscheidene Duitse deelstaten een of twee weken schoolvakantie inluidt. Zo zijn de scholen in Beieren tot 1 juni dicht. De luchthaven van München verwachtte dit weekend ongeveer 350.000 passagiers over de vloer te krijgen.

Letzte Generation blokkeerde de luchthaven van München ook al eens in december 2022. Het collectief organiseerde eerder ook gelijkaardige acties in onder andere Berlijn, Hamburg en Düsseldorf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer