Ga je fietsen in Frankrijk? Dit moet je weten (want het kan je wat kosten)

Wie tijdens de zomermaanden naar Frankrijk trekt om te fietsen, kan zich daar maar beter op voorbereiden. Sinds 2018 gelden er nieuwe verkeersregels en de boetes zijn fors. Ook in andere Europese landen neem je het best alles mee.

Guy Stevens
Bron: De Telegraaf, eigen berichtgeving

Frankrijk is een bijzonder populaire vakantiebestemming bij wielertoeristen. Ze gaan met de fiets of met de auto naar ons buurland en maken daar van hun vrije tijd gebruik om lange fietstochten te ondernemen. Dat stelt ook Carole Gölitz van kampeerketen Les Castels, die ook fietsen verhuurt, vast. Zij stelde een lijstje met tips op voor de fietsers, vertelt ze in De Telegraaf. “Want niets vervelender dan geld uitgeven aan bekeuringen die te voorkomen zijn.”

Concreet doe je er als fietser best aan om een veiligheidshesje en een helm mee te nemen. “Wie ’s avonds na een diner terugfietst naar de camping kan buiten de bebouwde kom een boete van 35 euro krijgen voor het niet dragen van een veiligheidshesje. Nog hoger is de boete voor kinderen onder de 12 jaar die zonder helm op fietsen of achterop zitten.” De boete voor dat laatste bedraagt 135 euro. Dezelfde boete krijgen fietsers die een koptelefoon dragen. Ook automobilisten of bestuurders van brommers mogen die niet dragen in het verkeer.

Wat met de andere buurlanden?

In veel andere Europese landen zijn de regels minder streng. In België, Denemarken, Duitsland en Nederland is zowel de fietshelm als het veiligheidshesje niet verplicht. Anders is het onder meer in Italië, waar fietsers geen helm moeten dragen maar wel een hesje als ze zich ’s nachts buiten de bebouwde kom begeven. In Spanje moet je een helm dragen, behalve op een lange steile berg of als het heel heet is. Een hesje is ’s nachts buiten de bebouwde kom en bij slechte zichtbaarheid verplicht. Zwitserland verplicht niets, maar raadt het wel aan.

Nog boetes

Nog even terug naar Frankrijk: het lijstje met boetes gaat verder. Doorrijden met de auto tot op het fietsvak voor het stoplicht kost je bijvoorbeeld 35 euro. “Een venijnige boete, want die overtreding wordt op afstand met een beveiligingscamera gesignaleerd en vastgelegd”, aldus Goelitz. Een kampvuur maken op het strand kost je 38 euro, wildkamperen op het strand kan je tot 1.500 euro aan boetes opleveren.

(Guy Stevens)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer