Direct naar artikelinhoud
Defensie

Premier Michel wil morgen in Kamer uitleg komen geven over aankoop F-35

Premier Charles Michel (MR).Beeld Photo News

Premier Charles Michel (MR) heeft aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) gevraagd om “zo snel mogelijk” hoorzittingen te houden over verschillende geplande militaire aankopen, zoals de opvolger van de F-16's. Michel wil daarmee “totale transparantie” bieden aan het parlement, klinkt het in regeringskringen.

Dat is opvallend, aangezien iedereen verwacht dat de ministerraad de dag erna beslist om de F-35 aan te kopen als opvolger voor de huidige F-16's. Echt veel ruimte krijgt het parlement met andere woorden niet om haar rol te spelen in het dossier.

De krant La Libre Belgique, een dagblad met wortels in de Franstalige liberale zuil, kopte deze ochtend over de F-35 dat die “een Vlaamse keuze is, waarvoor Wallonië de rekening betaalt”. Op het hoofdkwartier van de MR reageerde men bijzonder geïrriteerd op dat nieuws. Mogelijks is de opvallende actie van de premier daar een antwoord op. Bij de federale coalitiepartners wordt meewarig gereageerd op de demarche van de eerste minister. “Voor ons had dit niet gehoeven”, klinkt het onder anderen bij N-VA. “De uitslag van de aanbesteding is duidelijk.”

Ook op de oppositiebanken fronst men de wenkbrauwen: “De regering belooft transparantie, maar hoe kan er nu een degelijk debat zijn wanneer er wellicht een dag later - op de laatste ministerraad voor de herfstvakantie - al beslist wordt over de aankoop? Dan ben je niet transparant, dan doe je alsof”, zegt Kamerlid Alain Top, defensiespecialist van de sp.a.

‘Hoe kan er nu een degelijk debat zijn wanneer er wellicht een dag later al beslist wordt over de aankoop?’
Alain Top, Kamerlid sp.a