Betekent heraanleg het einde van eeuwenoude Vrijdagmarkt? “Verhuis naar Sint-Jansvliet kan, stad moet enkel nog goedkeuring geven”

Antwerpen -

Op de Vrijdagmarkt in Antwerpen zijn deze week de nutswerken gestart, ter voorbereiding van de volledige heraanleg in oktober. Waar de markt naartoe gaat, is niet zeker. “Van ons mag het op de Sint-Jansvliet, de stad moet enkel haar goedkeuring geven”, zegt districtsschepen Samuel Markowitz (Open VLD)

Jan Stassijns

De geschiedenis van de wekelijkse, vrijdagse markt op de Vrijdagmarkt in Antwerpen gaat terug tot 1549. Door de eeuwen heen stond het plein gekend als de plek waar aangeboden spullen per opbod worden verkocht. Vroeger gingen er volledige inboedels onder de hamer, meestal van inbeslagnames, nalatenschappen en faillissementen.

LEES OOK. Met schattenjager Frans Heymans (70) naar de Vrijdagmarkt: “We zijn jagers en verzamelaars, dat is ons oerinstinct”

LEES OOK. ‘Vergeten’ bunkers onder Vrijdagmarkt moeten plaats ruimen voor heraanleg plein

Vandaag is de markt niet meer te vergelijken met vroeger, al volgt ze nog wel dat oude principe van verkoop per opbod. En dat maakt de markt ook zo uniek. En dat maakt dat ook heel veel toeristen een bezoekje aan de Vrijdagmarkt meepikken tijdens hun verblijf in ’t stad.

Onzekere toekomst

De toekomst van de eeuwenoude markt is evenwel onzeker. In oktober wordt het plein volledig opengebroken en heraangelegd. De nutswerken, in voorbereiding van die heraanleg, zijn deze week gestart en zullen zes weken in beslag nemen. De wekelijkse markt moet wellicht deze week al verhuizen door de voorbereidende werken, maar naar waar: dat is de vraag.

De Vrijdagmarkt in Antwerpen© Jan Van der Perre

“In tegenstelling tot de andere markten op ons grondgebied, is de Vrijdagmarkt in concessie gegeven door AG Vespa (het vastgoedbedrijf van de stad, red.)”, zegt Antwerps districtsschepen van Markten en Foren, Samuel Markowitz (Open VLD). “Het is dus de stad die hier initiatief moet nemen, aangezien het niet onder onze bevoegdheid valt. We willen deze markt niet zien verdwijnen, integendeel. Het is een bijzondere markt en een trekpleister voor Antwerpenaren en toeristen. Van mij kan de markt zeker naar de Sint-Jansvliet verhuizen, al dan niet tijdelijk. Maar het stadsbestuur moet daar zijn goedkeuring voor geven. Dat is nog niet gebeurd.”

Peter Wouters (N-VA), Antwerps stadsschepen voor Markten en Foren stelt dat er op dit moment nog geen alternatief. “We zoeken naar een oplossing en bekijken welke uitwijkmogelijkheden er zijn”, zegt Wouters.

Oude spulletjes keuren op de Vrijdagmarkt: een Antwerpse traditie.© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV