“Valse verkozenen” en boksmatch in Argentijns parlement: 30 gewonden en 22 arrestaties na massaal protest tegen pensioenhervorming

De Argentijnse regering is er vrijdag niet in geslaagd een grote pensioenhervorming door het parlement te krijgen. Sterker nog: het debat ontaardde in een schreeuwpartij waarbij twee parlementsleden op de vuist gingen nadat de oppositie de regeringspartij ervan beschuldigde vals te spelen om aan het benodigde aantal aanwezige parlementsleden te raken. Bij grootschalige protesten op de straten van Buenos Aires raakten 30 mensen gewond, 22 mensen werden gearresteerd door de massaal aanwezige politiemacht.

Jef Van Hoofstat

De regerende Cambiemos-partij (“Laten we veranderen”) wilde vrijdag een grootschalige hervorming van het Argentijnse pensioensysteem door het parlement jagen. Een omstreden hervorming, omdat daarbij voor maar liefst 100 miljard pesos (4,8 miljard euro) zou gesneden worden in de pensioenen van 17 miljoen Argentijnen.

Dat leidde tot grootschalige protesten in de straten van Buenos Aires: tienduizenden Argentijnen kwamen op straat om hun onvrede met de plannen van hun regering kenbaar te maken, maakten barricades met afval, en gooiden met stenen naar de politie. Die reageerde door 1000 agenten in gevechtsuitrusting, het waterkanon, traangas, en rubberkogels in te zetten. Daarbij raakten 30 mensen gewond, en vielen er 22 gewonden.

(Lees verder onder de video)

© Photo News

Schade opmeten in het parlement

Bij het begin van het kamerdebat werd dan ook eerst de schade opgemeten: parlementslid Victoria Donda (Libres del Sur) kwam binnen op krukken en claimde dat de politie honden op haar had losgelaten, Leonardo Grosso (Movimiento Evita) toonde zijn verwondingen nadat hij geraakt was door een rubberkogel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De zitting bereikte zijn kookpunt toen oppositielid Leopoldo Moreau de lege hulzen van rubberkogels in het gezicht van Kamer-voorzitter Emilio Monzó duwde, en eiste dat het debat uitgesteld zou worden. De discussie raakte zodang verhit dat Monzó met zijn vuist uithaalde naar Moreau, waarna de twee uit elkaar gehaald moesten worden door hun collega’s. Daarop werd de zitting inderdaad geschorst door de meerderheidspartij, “omwille van het klimaat van geweld en vijandigheid binnen en buiten het Congres”.

(Lees verder onder de video)

“Valse parlementsleden”

De oppositie beweerde na afloop echter dat er een andere reden was voor de plotse schorsing: net daarvoor hadden enkele parlementsleden de meerderheid erop betrapt verkozen maar nog niet ingezworen parlementsleden te hebben laten aanvoeren om aan het benodigde minimum aantal aanwezigen te raken voor een geldige stemming, een beschuldiging die Cambiemos ontkent.

© rr

In een persconferentie na afloop van alle heisa, stelde kabinetschef Marco Peña dat de oppositie had gekozen “voor geweld in plaats van voor dialoog en vrede” en bestempelde hij hen als “stakers”, terwijl parlementslid Elisa Carrió van de kleinere meerderheidspartij Coalición Cívica al liet weten dat de regering “deze stemming zal winnen. Volgende week of de week daarna, maar winnen zullen we”.

Nog enkele beelden van het grootschalige protest in Buenos Aires:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen