Frank Lippens (links) verrast Rudy Dillen met een herdenkingspenning.© Marc Peeters

Rudy Dillen stopt als voorzitter van Numismatica: “Nu heb ik tijd om aan mijn boek te werken”

Herentals -

Na twintig jaar heeft Rudy Dillen (71) afscheid genomen van het bestuur van Numismatica Herentals. Dillen heeft de muntenclub mee opgericht en was al die tijd voorzitter en de laatste jaren in dezelfde adem ook secretaris en penningmeester. Die bevoegdheden worden overgenomen door webmaster en archivaris Frank Lippens.

Marc Peeters

Twee decennia geleden was er in de Kempen geen muntenclub. “Er waren wel verenigingen van verzamelaars waarbij ook munten werden geruild en verhandeld, maar telkens gecombineerd met andere dingen”, weet Rudy Dillen. “De tijd leek me toen rijp om een vereniging op de richten die alleen focust op munten, bankbiljetten en penningen.”

In 2024 is Numismatica Herentals al geruime tijd de grootste muntenclub van België met zo’n 380 leden. “Dat zijn er ooit meer dan vierhonderd geweest, maar onder meer corona heeft ervoor gezorgd dat we clubleden zijn verloren. We moeten ook niet ontkennen dat de meerderheid van de muntenverzamelaars mannen zijn die een zekere leeftijd hebben bereikt. Daarom proberen we al jaren ook jongeren de kriebel van het verzamelen te doen voelen. Soms lukt dat ook.”

“We moeten niet ontkennen dat de meerderheid van de muntenverzamelaars mannen zijn die een zekere leeftijd hebben bereikt. Daarom proberen we al jaren jongeren de kriebel te doen voelen”

Rudy Dillen

Afscheidnemend voorzitter

Rudy Dillen overhandigt symbolisch de sleutels van het lokaal.© Marc Peeters

Eenmaal per maand komen de leden van Numismatica samen in de zaal Sint-Antonius in Herentals. De club organiseerde ook jarenlang een internationaal coin-event. Een maandelijks tijdschrift met clubinfo en numismatische artikels wordt, sinds kort alleen nog digitaal, naar de leden verstuurd. Eind vorig jaar nam Rudy Dillen voor zichzelf de beslissing dat het mooi geweest is.

“Er is zeker geen ruzie of zo, maar na twintig jaar was de gedrevenheid niet meer zo groot. Dan moet je een beslissing nemen. Gelukkig zag Frank het zitten om mijn taken en bevoegdheden over te nemen. Ik zal nog wel naar de clubactiviteiten blijven komen en waar nodig een hand toesteken, maar zonder functie of verplichtingen.”

Turks koninkrijk

Dillen, in een vorig leven een gevierd volleyballer, wil nu meer gaan schrijven. Hij deed dit al jarenlang onder meer voor het clubblad. “Nu ben ik aan een naslagwerk bezig over Commagene. Dat is een zeer lang verdwenen koninkrijk dat je moet situeren in het huidige Turkije. Zelf verzamel ik oude munten die uit die regio afkomstig zijn. In de gespecialiseerde literatuur is er maar weinig informatie beschikbaar over die munten. De leemte hoop ik een beetje te vullen. Het boek moet klaar zijn in 2027 en zal wellicht in Frankfurt voorgesteld worden. Nu heb ik de tijd om eraan te werken.”

Schepen Jan Michielsen huldigde ook Koen De Pooter.© Marc Peeters

Schepen van Cultuur Jan Michielsen (CD&V) kwam herdenkingsmedailles uitreiken aan Rudy Dillen en zijn collega Koen De Pooter, want die draait ook al 20 jaar mee in het bestuur van de muntenclub. Wat de gewone leden betreft, is er nog een zestigtal mensen die er van in het begin bij zijn.

“Ik wil vooral behouden en verderzetten wat Rudy al die jaren heeft opgebouwd, zegt de nieuwe voorzitter. “Dat wordt een uitdaging op zich.” Om de verjaardag van de club te vieren en de oude voorzitter uit te wuiven waren er taart en cava.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners