© Sarah Van den Elsken

Dak- en thuislozen stelen de show op de catwalk: “Wij zijn zoveel meer dan wat mensen van ons denken”

Antwerpen -

“Nu moet je eens kijken: hij heeft geen dak boven zijn hoofd, geen geld, maar is zo stijlvol gekleed altijd.” Het is die uitspraak van één van de gasten van inloopcentrum De Revue die het zaadje plantte voor wat zich zaterdag voltrok in Antwerpen-Noord: een modeshow om ‘u’ tegen te zeggen.

Jan Stassijns

Vogelvrij, zo heet het project van Free Clinic, inloopcentrum De Revue en activeringscentrum De Nomaad. Het is een glamoureuze modeshow waar dak- en thuislozen niet alleen als model op de catwalk flaneerden, maar zelf de touwtjes in handen hadden bij het ontwerp van de tientallen outfits. Wekenlang werkten ze in hun tijdelijk naaiatelier stormachtig aan hun kostuums. Ze kregen daarbij de hulp van kostuumontwerpers en kunstenaars.

“Het was voor mij de eerste keer op de catwalk, op een podium zelfs. En ik durfde vroeger zelfs nog niet eens vooraan in de klas te staan”

Peggy

47 jaar

Zaterdag toonden ze hun werk op de catwalk. En het moet gezegd: wat een show. Onder begeleiding van livemuziek ging het spreekwoordelijke dak eraf in het inloopcentrum. Dat was niet alleen de verdienste van de modellen, maar zeker ook van het publiek dat in groten getale was afgezakt naar de zonovergoten tuin van De Revue.

© Sarah Van den Elsken

Talent

Van een rood-witte jurk gemaakt van kroonkurken tot een stijlvolle, wandelende volière. Van het bloemenmeisje en de glamoureuze piraat, tot een ode aan de Great Old. De outfits op het Songfestival waren er niets tegen. Peggy (47), één van de bezoekers van het inloopcentrum, genoot met volle teugen. “Het was voor mij de eerste keer op de catwalk, op een podium zelfs”, zegt ze. “En ik durfde vroeger zelfs nog niet eens vooraan in de klas te staan. Het was een leuke ervaring. We hebben er ook echt hard aan gewerkt. Het was bij momenten hectisch, druk, heftig, maar oh zo plezant.”

“Onze gasten verdienen deze aandacht. Ze twijfelen vaak aan zichzelf, maar hebben heel veel talent en dat tonen was ook het opzet”

Jessica

Vrijwilliger

Dat kan vrijwilliger Jessica (49) beamen. “Iedereen heeft ervan genoten en ik ben ontzettend blij met hoe het is gelopen”, zegt Jessica die zelf ook de rode loper op en af liep. “Onze gasten verdienen deze aandacht. Ze twijfelen vaak aan zichzelf, maar hebben heel veel talent en dat tonen was ook het opzet. Iedereen denkt heel slecht over hen, maar mensen moeten verder kijken dan hun neus lang is. Dak- en thuisloosheid definieert de mens niet.”

Vrijwilliger Jessica (49): “Dak- en thuisloosheid definieert de mens niet.”© Sarah Van den Elsken

“Stempel gedrukt”

Nordine, die op de catwalk de show stal met niet alleen zijn outfits, maar zeker ook zijn flair, onderstreept die boodschap. “Ik kom hier sinds 2020. Ik ben thuisloos en werk aan mijn alcoholprobleem”, zegt hij. “Hier besef ik dat het leven nuchter ook plezant kan zijn. We hebben hier samen aan gewerkt, als een hecht team. Maar er wordt nog altijd meteen een stempel op ons gedrukt. Wij zijn zoveel meer dan wat mensen van ons denken. Wij bewijzen dat we meer kunnen dan ‘in de goot liggen’ en zuipen. Daarom sta ik hier ook.”

Nordine (49): “Wij bewijzen dat we meer kunnen dan ‘in de goot liggen’.”© Sarah Van den Elsken

Ook Patrick, die richting de 60 gaat maar zich nog 20 voelt, stond mee op de catwalk. Niet als model, maar als het creatieve brein achter een performance. “Ik heb altijd al iemand van hier met verf willen bespatten”, lacht Patrick. “Een levend canvas, dat is toch prachtig? En vandaag kon het dan eindelijk.”

Die ‘iemand van hier’, was medewerker Pia (37). In een maagdelijk witte trouwjurk kwam ze het podium op, met Patrick in haar kielzog. Met spuitjes gevuld met verf toverde hij de jurk om tot een frivool kleurenpalet. “Ik breng kleur in het leven”, knipoogt Patrick. “Ik kijk al uit naar de volgende keer.”

Patrick en Pia op de catwalk: “Een levend canvas, dat is toch prachtig?”© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

Ook Tino Ruyters, directeur van de Free Clinic liep op de catwalk.© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners