Ex-renner Ludo Dierckxsens (rechts) raakte geïnspireerd door Zornik-frontman Koen Buysse.© Stijn Van de Sande

Oud-profs Ludo Dierckxsens en Rudy De Bie begeleiden pelotons van 1.000 kilometer voor KOTK: “Eens je hebt deelgenomen, kom je terug”

Mechelen/Putte/Westerlo -

In de pelotons van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker rijden ook enkele oud-profwielrenners mee. Zo zijn Rudy De Bie uit Putte en Ludo Dierckxsens uit Westerlo zelfs wegkapitein op de fiets. Zij begeleiden de fietsers tijdens hun tocht voor het goede doel. “Dat geeft enorm veel voldoening”, zeggen ze.

Stijn Van de Sande

LEES OOK: Florence en Fabienne nemen deel aan 1000km nadat ze borstkanker overwonnen: “We weten waarvoor we dit doen”

De verschillende pelotons van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker worden niet alleen begeleid door de politie en andere motards, maar ook door wegkapiteins op de fiets. Daar zijn enkele grote namen bij. In het verleden nam onder meer Lotte Kopecky die taak al eens voor haar rekening en dit jaar zijn voormalig veldrijder Rudy De Bie uit Putte en oud-Belgisch kampioen Ludo Dierckxsens uit Westerlo van de partij om de fietsers een duwtje te geven waar nodig.

“Het is een voorjaar met veel slecht weer geweest, dat merk je aan de conditie van sommigen. Niet iedereen heeft evenveel kunnen trainen”

Ludo Dierckxsens

Wegkapitein

“Het is een voorjaar met veel slecht weer geweest, dat merk je aan de conditie van sommigen. Niet iedereen heeft evenveel kunnen trainen”, zegt Dierckxsens met de typerende glimlach op zijn gezicht. “Maar de meesten zijn goed geoefende fietsers. Ze beseften waar ze aan begonnen. Onderweg helpen we hen om compact in groep te blijven fietsen en wijzen we op gevaren of obstakels. Wie even achterop raakt, bijvoorbeeld door pech, brengen we ook weer terug.”

“Er is overal veel enthousiasme”, zegt Ludo Dierckxsens.© Stijn Van de Sande

Het is de eerste keer dat de winnaar van de elfde etappe van de Ronde van Frankrijk van 1999 wegkapitein is. “In het verleden nam ik al wel eens deel aan de 1.000 kilometer, maar nooit eerder als wegkapitein”, aldus de Kempenaar. “Het was Koen Buysse, de frontman van Zornik en een goede vriend, die me overtuigde om het ook te doen. Hij is al enkele jaren wegkapitein en de 1.000 kilometer is sowieso een evenement dat ik een erg warm hart toedraag.”

Steentje bijdragen

“Want net als de meeste mensen werd ik ook geconfronteerd met kanker in mijn omgeving”, klinkt het. “Mijn schoonvader is eraan overleden en een collega kreeg af te rekenen met een hersentumor. Iedereen heeft een persoonlijke motivatie en dat maakt het zo’n warm evenement. Er is ook veel enthousiasme langs het parcours, in de middagsteden en in Mechelen. Ook de organisatie is fantastisch. Ik ben blij dat ik hier mijn steentje aan kan bijdragen.”

“Voor de 1.000 kilometer maak ik met veel plezier tijd vrij”, zegt Rudy De Bie.© Stijn Van de Sande

Ook Rudy De Bie is dit jaar opnieuw van de partij. Voor de voormalige winnaar van de Gazet van Antwerpen Trofee in het veldrijden is het al de elfde editie. “Ik doe altijd weer met heel veel plezier mee”, zegt hij. “Toen ik nog bondscoach van de veldrijders was, had ik niet zo heel veel tijd en bleef het soms beperkt tot enkele ritten. Maar sinds ik met pensioen ben, rijd ik zo veel mogelijk de volledige afstand van 1.000 kilometer mee.”

“De mensen helpen en een hart onder de riem steken is een basisprincipe van Kom op tegen Kanker”

Rudy De Bie

Wegkapitein

Dat doet hij bewust in een peloton dat aan een gemiddelde snelheid van 24 kilometer per uur rijdt. “Het zijn de minst getrainde fietsers”, zegt De Bie. “Hen kunnen steunen en tot aan de aankomst brengen, geeft de meeste voldoening. De mensen helpen en een hart onder de riem steken is een basisprincipe van Kom op tegen Kanker. De ontlading bij aankomst in Mechelen of de middagsteden is altijd enorm groot.”

Verhalen

“Eens je hebt deelgenomen, kom je terug”, zegt De Bie. “En dus wil ik volgend jaar graag opnieuw wegkapitein zijn. Als de gezondheid het toelaat. Ik nader de 70 en door de verhalen die je hoort in de pelotons, besef je hoe snel het kan gaan. Ook mijn familie is niet gespaard gebleven van de ziekte. Maar zolang het kan, maak ik met heel veel plezier tijd vrij voor de 1.000 kilometer.”

LEES OOK: Mechelaar Cederic (32) fietst 1.000 km voor Kom op tegen Kanker voor overleden papa: “Ik nader de leeftijd die hij had toen hij stierf”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners