De enige Belgische kandidate: Pauline van der Rest (19 jaar). Foto Belga

Belgische violiste Pauline van der Rest stoot door naar halve finale Koningin Elisabethwedstrijd

Pauline van der Rest is een van de 24 halvefinalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd. Ze was de enige Belgische violiste in de eerste ronde Ć©n ze gaat door naar de volgende etappe. Maandag begint de halvefinaleweek, die je rechtstreeks kunt volgen op Klara, VRT Canvas en VRT MAX.

En toen waren ze nog met 24. Na een week intensief luisteren naar 63 violisten in de eerste ronde heeft de jury van de Koningin Elisabethwedstrijd de halvefinalisten bekendgemaakt. De enige Belgische die aan de start kwam, gaat door: de 19-jarige Pauline van der Rest.

De jonge violiste kreeg een stormachtig applaus na haar prestatie in de eerste ronde, voor het thuispubliek in Flagey. Hoewel het in die eerste ronde vooral om technisch uitdagende muziek ging, speelde Van der Rest bijzonder intens en gevoelig, vaak met de ogen dicht. Ook de critici waren onder de indruk.

De 24 jonge muzikanten die naar de halve finale mogen. Foto ZoƩ Simon

Bij de 24 halvefinalisten zijn 6 Amerikanen, 3 Koreanen, 3 OekraĆÆners, 2 Russen en voorts ook topmuzikanten uit onder meer Frankrijk, Denemarken, Japan, Kazachstan en China. 14 mannen en 10 vrouwen. Opmerkelijk: een van hen is de Koreaanse SongHa Choi. Zij is de zus van Hayoung Choi, de celliste die de Koningin Elisabethwedstrijd won in 2022. De volledige lijst halvefinalisten vind je hier.

Bekijk: Pauline van der Rest speelt in de 1e ronde 'Dryads and Pan' uit 'Myths' van de Poolse componist Karol Szymanovski, met Thomas Hoppe aan de piano

Videospeler inladen...

Maandag gaat de halve finale van start. Dan brengen de 24 violisten een concerto van Mozart, samen met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, en ze bereiden twee programma's met pianobegeleiding voor. Daaruit kiest de jury er kort tevoren eentje uit, om het extra spannend te maken. Pauline van der Rest speelt op maandagnamiddag en donderdagavond.

Praktisch: de halve finale van de 20e Koningin Elisabethwedstrijd voor viool is te volgen van maandag tot en met zaterdag in Flagey, op de radio (Klara), op tv (VRT CanvasĀ vanaf 15 uur enĀ kanaal van KetnetĀ vanaf 20 uur) en online op VRT MAX, met presentatrices Katelijne Boon en Nicole Van Opstal en gasten).

Bekijk: Pauline van der Rest speelt in de 1e ronde een sonate van de Belgische componist EugĆØne YsaĆæe voor viool solo

Videospeler inladen...

Meest gelezen