Direct naar artikelinhoud
Festivalnieuws

Legowelt, Donna Leake en Bicep op and& festival in Leuven

Bicep.Beeld RV

Het Belgische antwoord op het bekende Texaanse festival South by Southwest. Zo kan je het vierdaagse innovatiefestival and& in Leuven het best omschrijven. Begin mei vindt de eerste editie plaats, vandaag lost de organisatie een nieuwe reeks namen.

Het festival zoekt het snijvlak van technologie en creativiteit op, en haalt daarvoor tussen 2 en 5 mei meer dan 100 sprekers en artiesten naar Leuven.

De summit of het lezingenluik biedt een brede waaier aan gasten: denkers, uitvinders, ondernemers, kunstenaars. En allen delen ze hun visie op de stad van de toekomst. Er worden vandaag namen toegevoegd als Imec-CEO Luc Van den hove en Steven Keating, de Amerikaan die een 3D-print maakte van zijn eigen hersentumor.

Eerder waren al namen bekendgemaakt als artiest/uitvinder Daan Roosegaarde, designer/storyteller Stefan Sagmeister, architect/activist Carlo Ratti, filantroop/ondernemer Naveen Jain en intendant van de Berlijnse Volksbühne Chris Dercon. Of wat denkt u van Hiroshi Ishiguro, de man die zichzelf gekloond heeft in een android?

Pioniers

De summit concentreert zich rond Museum M en het stadspark. Het festival zit rond de stationsbuurt, onder meer in Het Depot, het International House en de Stelplaats. Ook die line-up is uitgebreid met onder meer de Nederlandse electro-producer Legowelt, de Britse electronic music artieste Donna Leake en het Noord-Ierse dj-duo Bicep (live). Ook jazztalent Jordan Rakei, België’s veelbelovende eclectische producer Le Motel en het gemaskerde Peruviaanse producersduo Dengue Dengue Dengue staan op de affiche. “We programmeren bewust avant-garde music acts”, zegt organisator Tim Borguet van Onkruid. “Pioniers die actief trends onderzoeken en experimenten met technologie.”

And& is een initiatief van Leuven MindGate, een samenwerkingsverband tussen bedrijven, kennisinstellingen en lokale overheden van de Leuvense regio. Pieter Goiris - ex-CEO van communicatiebureau Boondoggle - is aangesteld als intendant en het collectief Onkruid voor de coördinatie en productie van het geheel. Onkruid is ook de organisatie achter onder meer HORST arts & music festival.

In een volgend stadium worden nog meer namen onthuld. De kunstenaars die curator Samir Bantal selecteerde om interventies te creëren in de Leuvense publieke ruimte worden binnenkort bekendgemaakt. “We willen die interventies stadsbreed inzetten op publieke plekken, als kritische kunstreflectie op de thematieken van het programma”, aldus Borguet.

Alle nieuwe sprekers en artiesten staan op de website van het festival. Vrijdag is de laatste dag om tickets aan early bird-korting te kopen.

and&, 2-5/5 in Leuven, andleuven.com

Lees hier ons interview met architect Samir Bantal, curator van de interventies in de Leuvense publieke ruimte.