Foto: Te Lensfix op Pexels.com

Reizen boeken via buitenlandse websites is soms goedkoper, maar is het ook even veilig?

Een reis boeken via een buitenlandse website kan voordeliger zijn dan op een Belgische, omdat de schoolvakanties (en dus ook de hoogseizoenen) van land tot land verschillen. Ben je dan ook even goed beschermd wanneer er iets fout zou lopen? "Wie een pakketreis koopt, is in Europa goed beschermd", zegt expert reisrecht Bert Wyseur. "Boek je alles op je eentje, dan wordt het complexer."

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be.

Een belangrijke tip om zo goedkoop mogelijk te reizen: vergelijk de Belgische prijzen van de reis die je wilt maken met die uit andere landen. Soms kan een pakketreis van hetzelfde reisagentschap goedkoper zijn via de Nederlandse of Duitse website dan in ons land. Dat komt doordat de periode waarin je je reis wil boeken, daar geen vakantieperiode is. Maar wat als er iets misgaat, ben je dan even goed beschermd?

"De mate waarin je beschermd bent, hangt af van het feit of je een pakketreis of een enkelvoudige reisdienst hebt geboekt", zegt Bert Wyseur, expert reisrecht en docent aan de Vives Hogeschool. "Met een enkele reisdienst bedoel ik dat je je vliegticket, een huisje of een hotel apart en zelfstandig boekt, zonder reisbemiddelaar."

De pakketreisconsument is goed beschermd

"Consumenten die pakketreizen kopen, zijn in Europa zeer goed beschermd", gaat hij voort. "De richtlijnen in verband met dat soort van boekingen zijn in elke EU-lidstaat van toepassing. De lidstaten mogen daar niet van afwijken, of op basis van die richtlijnen hun eigen regels maken. Ook touroperators kunnen niet zomaar zeggen dat ze die wet niet gaan volgen."

Boek je een pakketreis via een bijvoorbeeld Nederlandse, Duitse of Poolse website, dan heb je dezelfde rechten als via een Belgische

Bert Wyseur, expert reisrecht Vives Hogeschool

"Opgelet", waarschuwt Bert Wyseur nog, "want boek je via een Nederlandse website, kijk dan wel goed naar de reisorganisator. Dat zou wel eens een Duits bedrijf kunnen zijn. In principe gelden dezelfde richtlijnen, maar je zal dan wel al je reisinfo in het Duits krijgen, ook al had je dat niet verwacht."

Zelfstandig boeken: valt niet onder Reiswet

Een aanzienlijk deel van de reizigers boekt vluchten, hotels, vakantiehuizen of huurauto's op eigen houtje. "Dan krijg je een ander verhaal", zegt de expert reisrecht. "Daarop is de Reiswet die voor pakketreizen geldt niet van toepassing."

Met andere woorden: de Reiswet beschermt je alleen maar als je een vakantie boekt via een reisorganisatie. Als je een probleem hebt met een vliegreis of verblijf dat je zelf hebt geboekt, dan moet je de verkoper zelf aanspreken en geldt het consumentenrecht van het land in kwestie.

"Stel, je boekt een hotel in Marokko via een Nederlandse website, dan is in theorie de Nederlandse wetgeving van toepassing. Veel bedrijven schrijven in de algemene voorwaarden dat de klant het in geval van problemen zelf moet oplossen met de lokale handelaar. Op dat moment moet je je in dit voorbeeld dus aan de Marokkaanse regels houden."

Afhankelijk van waar je op reis gaat, kan communicatie met de lokale uitbater een grotere uitdaging zijn. Zo spreek je bijvoorbeeld niet van elk land de taal. "In het Europees consumentenrecht lijken die richtlijnen vrij goed op elkaar, maar toch kunnen bepaalde regels nog per land verschillen."

De juridische bescherming is dus kleiner als je zelfstandig boekt dan via pakketreizen van een touroperator. "Daarom zijn die laatste ook een pak duurder, maar eigenlijk zou dat niet mogen. Het duurdere karakter zou een gevolg moeten zijn van het feit dat er meer geadviseerd en begeleid wordt, en niet omdat er meer wettelijke verplichtingen gelden. Dat is net de reden waarom heel wat spelers net proberen niet onder de Reiswet te vallen, zodat ze minder aansprakelijk zijn", zegt de reisexpert kritisch.

Schijnbare pakketreizen

Soms denken reizigers onterecht dat ze een pakketreis boeken, omdat ze alles bij hetzelfde platform bestellen. "Ik heb het dan niet over de TUI's en Neckermanns van deze wereld, maar over reisboekingsplatformen zoals Booking.com, Expedia of Tripadvisor. Zelfs vliegtuigmaatschappij Ryanair biedt behalve vliegtuigtickets, ook huurauto's, hotels, vakantiehuizen en zelfs activiteiten aan. Ze laten je daarvoor doorklikken naar de website van hun partners en krijgen daar uiteraard een vergoeding voor."

Eigenlijk bieden zij in de praktijk dus ook een pakket aan, maar toch vallen ze door dat doorkliksysteem niet onder de wet van de pakketreis, die de consument goed beschermt. "Het is dus goed om te weten dat zelfs als je alle onderdelen van je reis via hetzelfde platform hebt geboekt, je niet automatisch beschermd wordt door de Reiswet voor pakketreizen."

Meest gelezen