Afgelopen weekend raakte een man zwaargewond door een barbecue die vuur vatte door een defecte gasleiding.
Foto: Paul Fierens

Na brand gasbarbecue in Duffel: brandweer roept op om gasleiding op tijd te vervangen

Brandweervereniging Vlaanderen roept op om gasleidingen van barbecues bij de minste slijtage al te vervangen. Sommige fabrikanten raden aan om dat om de 5 jaar te doen, maar je doet best jaarlijks een controle, klinkt het. Afgelopen weekend raakte in Duffel een man zwaar verbrand nadat een gasbarbecue in brand was gevlogen door een defecte leiding.

In Duffel is een man afgelopen weekend zwaargewond geraakt doordat een gasbarbecue plots vuur vatte. De man raakte zwaar verbrand aan zijn arm en voet.

De oorzaak van die brand was een defecte gasleiding. Brandweervereniging Vlaanderen roept nu op om je gasleiding goed te controleren voor je je barbecue gebruikt.

ā€œIn de winter staat de barbecue weg. Wanneer je in de zomer je barbecue opnieuw wilt gebruiken, controleer je best of de gasleiding nog voldoet. Door de temperatuurschommelingen en het verplaatsen van de barbecue kunnen er kraakjes in de slang komenā€, zegt Hans Clarysse, voorzitter van Brandweervereniging Vlaanderen.

Sommige fabrikanten raden aan om de slang om de 5 jaar te vervangen. Maar het kan dus geen kwaad om dat sneller te doen. ā€œIk zou in de winter de slang er gewoon afhalen en op een warme en niet vochtige plaats bewaren. Wanneer je de barbecue opnieuw wilt gebruiken, heb je automatisch die visuele controle. En als het nodig is, wacht dan niet tot volgend jaar om hem te vervangen en doe dat meteenā€, besluit Clarysse.

Meest gelezen