Luister naar

Minister Schouten: ik ben al bezig met kleinere veestapel

Nieuws
Minister Carola Schouten (Landbouw) is al doordrongen van de noodzaak de veestapel te verkleinen. Daar heeft ze het Openbaar Ministerie ‘niet voor nodig’.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
dinsdag 13 november 2018 om 19:10
Carola Schouten
Carola Schouten anp / Koen van Weel

Den Haag

Dat zei de bewindsvrouw dinsdagmiddag in de Tweede Kamer. Schouten reageerde op vragen van Kamerleden over uitlatingen van landelijk milieuofficier van justitie Rob de Rijck. Die zei dinsdag in NRC dat mestfraude pas effectief te bestrijden is als de veestapel krimpt. Vorig jaar bleek uit onderzoek van die krant dat boeren, transporteurs en mestverwerkers in Brabant en Limburg op grote schaal frauderen met mest. Een deel van de mest mogen boeren uitrijden, de rest moet worden afgevoerd.

De huidige aanpak van de fraude die daarmee wordt gepleegd, is volgens De Rijck te weinig op de echte oorzaak gericht. ‘Zelfs als je onze capaciteit en die van de NVWA (de toezichthouder, red.) verdubbelt, heb je niet meer dan twee druppels op een gloeiende plaat.’ De milieuofficier zegt in NRC dat het werkelijke probleem is dat er meer mestproductie is dan ­Nederland aankan. ‘De enige manier om mestfraude werkelijk tegen te gaan, is een verminderde productie van mest. De veestapel zal kleiner moeten worden.’

De uitspraken van De Rijck zijn tegen het zere been van een deel van de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Helma Lodders zei dat het ‘geen pas geeft dat het OM dit soort beleidsmatige uitspraken doet’, en CDA’er Jaco Geurts noemde de uitspraken ‘bizar’. Ook vinden ze dat de indruk wordt gewekt dat álle boeren frauderen met mest.

warme sanering

Schouten reageerde in de Tweede ­Kamer terughoudend op de woorden van de officier van justitie. Ze liet wel doorschemeren dat ze de argumentatie van het OM niet volledig deelt. ‘Het is net zoiets als zeggen: als je minder winkels hebt, heb je ook minder winkeldiefstal en daarom gaan we het aantal winkels maar beperken. Als je die redenering heel structureel zou doorvoeren, zou dat misschien ook nog wel waar zijn, maar dat legt niet precies de vinger bij het probleem.’

Verkleining van de veestapel is een beladen politieke kwestie, die ook binnen de regeringscoalitie verschillend wordt bekeken. Schouten is er wel mee bezig; in het regeerakkoord is een ‘warme sanering’ van de varkenssector afgesproken. De minister laat zich echter nog niet uit over welk resultaat dit exact zal hebben. ‘Dat is ook afhankelijk van de prijs van varkensrechten op een bepaald moment’, zei ze dinsdag. Schouten heeft er 120 miljoen euro voor gereserveerd.

Volgens critici is de inkrimping van de veestapel die met dat bedrag bereikt kan worden, echter te klein. Het mestprobleem kan bovendien nog dringender worden, als Nederland geen ‘derogatie’ behoudt. Dat is het recht om meer mest te produceren dan normaal gesproken door de Europese Unie wordt toegestaan. Het is onzeker of Nederland na 2019 dit recht behoudt.

Schouten blijft inzetten op twee sporen: het opsporen van fraude én de verkleining van de veestapel. ‘Noem mij één kabinet dat een warme sanering van een sector in de veehouderij heeft gedaan. Dat is lang niet gebeurd.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.