Direct naar artikelinhoud
AchtergrondConference League

Jong talent of ervaren speler, supporter of voorzitter; bij Club leeft iedereen toe naar de halve finale

Doelman Simon Mignolet en co. vieren de zege van Club Brugge tegen Antwerp afgelopen weekend.Beeld BELGA

Club Brugge maakt zich op voor de terugwedstrijd in de halve finales van de Conference League. Hoe fel leeft Fiorentina bij het bestuur, de spelers en de achterban? En wat valt er naast sportieve glorie nog te verdienen?

Club Brugge wil naast de landstitel ook de Conference League winnen. Een Europese finale is altijd de droom geweest van voorzitter Bart Verhaeghe en de inmiddels vertrokken CEO Vincent Mannaert. Nu Club er zo dicht bij is, zou de ontgoocheling enorm zijn mocht het uiteindelijk niet lukken – ook al wordt het over enkele weken misschien landskampioen.

Het vertrouwen is in ieder geval helemaal terug in de bestuurskamer. Ten tijde van de achtste finales tegen het Noorse Molde werd er, omwille van de crisissfeer waarin blauw-zwart een groot deel van het seizoen baadde, niet te ver vooruitgekeken. Dat is sinds de kwartfinales tegen PAOK wel het geval, zeker nu Club opnieuw de machine van weleer is geworden. Niet alleen zou de droom van Verhaeghe en co. uitkomen, een Europese finale zou ook een enorme opsteker zijn voor de zopas geïnstalleerde beleidsmensen zoals CEO Bob Madou of voetbaldirecteur Dévy Rigaux.

De spanning in de Brugse kleedkamer neemt toe. Jongeren als Spileers, Sabbe, Ordóñez of Thiago staan voor de grootste wedstrijd van hun leven, maar ook de geroutineerde Mignolet, Vanaken en Odoi hopen op een Europese finale. “De terugmatch staat zeker in mijn top drie”, vertelde Denis Odoi vorige week in Firenze. Simon Mignolet noemde de Conference League-finale in één adem met zijn eerder gespeelde Champions League- en Europa League-finales. “Het zijn misschien de belangrijkste wedstrijden die je in je carrière zult spelen”, wist Hans Vanaken nog voor de heenmatch.

Meijer maanden out

In het trainerskabinet buigen Nicky Hayen en co. zich over de invulling van het elftal tegen Fiorentina. Club is achterin Meijer kwijt; de linksachter moet een medische ingreep aan de rechterknie ondergaan en is enkele maanden out. De Cuyper is zijn logische vervanger. Op het middenveld zal of Odoi of Balanta samen met Vanaken en Vetlesen de driehoek vormen. Rest Hayen nog de keuze te maken tussen Ordóñez of Spileers centraal achterin en tussen Skoras en Skov Olsen op rechts. Club traint vandaag om 11.30 uur een laatste keer in functie van Fiorentina thuis.

Het hoeft niet te verbazen dat het Jan Breydelstadion uitverkocht is voor de terugmatch tegen Fiorentina. Veel supporters die last minute tickets zoeken komen bedrogen uit. De Club-fans leven op een wolk na de kwalificatie tegen PAOK en zes overwinningen in de Belgische competitie, maar de match van morgenavond is nog iets anders.

De jonge Kyriani Sabbe van Club Brugge (links) gaat de tsrijd aan met Fiorentina-speler Nicolás González.Beeld Photo News

‘Fort Jan Breydel’ lijkt helemaal klaar om de reputatie van de Europese avonden eer aan te doen. Concreet hebben de sfeergroepen een tifo over drie van de vier tribunes in elkaar gebokst. Er wordt ook opgeroepen om vroeg het stadion te betreden en zoveel mogelijk blauw-zwarte shirts, sjaals en vlaggen mee te nemen. Naar schatting enkele honderden fans nemen de vlucht vooruit: zij boekten al een vliegtuig voor de finale in Athene, al dan niet met annulatieverzekering.

Tot 5 miljoen extra

Het zijn dan niet de grote vetpotten, Club verdiende tot dusver 10,97 miljoen euro in de Conference League. Een prijzenpot die, anders dan in het kampioenenbal, vooral door de winstpremies en sportieve prestaties werd verdiend. Zo genereerde blauw-zwart 2,7 miljoen aan premies in de groepsfase en raapte het vervolgens 1 en 2 miljoen op na het kwalificeren voor de kwart- en halve finales. Gaat Club straks naar Athene, dan krijgt het nog eens 3 miljoen. Wint het finaal de Conference League, dan vangt het 5 miljoen extra.

Club moest zondag vol aan de bak. Fiorentina kon op zijn beurt een B-elftal laten aantreden op het veld van Hellas Verona, wat coach Vincenzo Italiano ook deed. “We staan voor een cruciale wedstrijd”, klonk het afgelopen weekend na de nederlaag in Verona. “We zullen op ons best moeten zijn. Dat betekent weinig fouten maken en elke kans benutten. Als wij op voorsprong komen, dan winnen we altijd. Club is een zware tegenstander, maar we kunnen hen in de problemen brengen. En dan wil ik afwerking zien. Als we dodelijk zijn, dan gaan we naar de finale.”

Fiorentina reist met zo’n 1.700 fans richting Brugge. Zij worden in shuttlebussen naar het stadion geleid. De ultras van Fiorentina hebben een kwalijke reputatie. Na de eerdere rellen in Brugge tegen PAOK en Benfica hoopt de politie deze keer alles in goede banen te leiden.

Club Brugge beslist na seizoen over lot van Hayen

Een verbazingwekkende 19 op 21 in de Champions’ play-offs en uitzicht op een Europese finale. Nicky Hayen heeft een metamorfose teweeggebracht bij Club Brugge.

Blauw-zwart zou initieel na speeldag 8 een evaluatie maken over Hayen als T1, maar dat plan is intussen van tafel. Omwille van het drukke schema en het belang van de komende vier of vijf wedstrijden wordt de knoop pas na dit seizoen doorgehakt.

Hayen zelf is naar verluidt bereid om zijn werk voort te zetten bij Club, weliswaar aan betere voorwaarden. Club zelf houdt alle opties open. De keuze zal ook afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van andere kandidaten, van wie Karel Geraerts (Schalke 04) er een is.