“Als je kan ademen, kan je aan yoga doen. Geen excuses”

Voilà, daar gaat het argument van wie denkt te onhandig of te stroef te zijn voor yoga. De sport blijft aan populariteit winnen, merkt Elsie Matthijssens , die binnenkort de tiende verjaardag van haar school Antwerp Yoga viert. “Toen ik zelf met yoga begon, was het nog iets voor geitenwollensokken. Nu doen zelfs zakenmannen het voor ze naar kantoor gaan.”

tib

Al bijna twintig jaar beoefent Elsie zelf yoga, tien jaar geleden richtte ze de eerste yogaschool in België op. “Toen we tien jaar geleden begonnen, had ik het gevoel dat Antwerpen er klaar voor was. We hadden weinig reclame gemaakt, maar in al onze lessen kwam volk opdagen. Toen gaven we 26 lessen, vandaag zijn dat er al meer dan zeventig en ze worden nog altijd druk bezocht.” Om dat te vieren, organiseert ze op 30 september en 1 oktober een gratis festival voor geïnteresseerden en gevorderden.

Even voor de leek: waarom zou ik yoga moeten doen?

“Het is een antwoord op stress. Andere sporten zoals fitness en lopen zijn dat ook, maar bij yoga ben je toch nog meer naar binnen gekeerd en bezig met je eigen ademhaling. Onderschat ook niet hoe fysiek yoga is: bij vinyasa yoga en ashtanga yoga, twee vormen die wij geven, wordt er flink gezweet . Het is niet in eerste instantie de bedoeling, maar je wordt er wel sterk, lenig en slanker van.”

Wat is het verschil tussen de verschillende vormen van yoga?

“Er zijn heel veel verschillende vormen van yoga, maar als je ze op foto ziet, zal je geen verschil merken. Het zijn dezelfde poses, maar alleen worden ze in de ene vorm van yoga lang aangehouden terwijl er bij een andere vorm een grotere flow aan poses is, soms bijna zoals dans. Vinyasa yoga en ashtanga yoga zijn heel dynamisch, ze combineren beweging met ademhaling. Die zijn dus ideaal voor wie houdt van het sportieve, van zweten, van een uitdaging. Yin yoga focust dan weer meer op het meditatieve, daar worden poses langer aangehouden.”

Jullie gaan al open om zes uur ’s ochtends. Wat is het voordeel van yoga voor dag en dauw?

“Je hoofd leegmaken, dat gaat beter ’s ochtends, nog voor je aan het werk bent, je mails hebt gezien, ... Om ’s ochtends yoga te doen, ben je best ook nuchter. De bewegingen zijn niet simpel en de poses voelen niet prettig als je iets in je maag hebt. Energetisch is het ook gewoon beter om na het opstaan even te bewegen en dan pas te douchen te eten en aan je dag te beginnen.

Voor de ochtendyoga kom je bij ons binnen vanaf zes uur en je doet een vaste reeks oefeningen. Alle leerlingen hebben hun eigen reeks oefeningen, die ze individueel komen uitvoeren, ze worden wel begeleid door een leraar. Al die oefeningen hebben verschillende moeilijkheidsgraden, dus eens je een pose onder de knie hebt, krijg je een volgende van je leraar. Er is geen competitie, iedereen is met zichzelf bezig. Maar tegelijk ben je wel in een groep met je coach.

Waarop moet je letten als je een yogaschool kiest?

“Om yogaposes echt onder de knie te hebben, moet je er minstens zes of zeven jaar mee bezig zijn. Vraag dus altijd aan je leraar hoe lang hij al yoga doet en waar hij een opleiding heeft gevolgd.”

Kan iedereen yoga doen? Ook als je bijvoorbeeld erg onhandig bent of weinig evenwichtsgevoel hebt?

“Als je kan ademen, kan je aan yoga doen. Maar misschien is het even zoeken naar een vorm die bij je past: er zijn heel veel verschillende vormen en niet elke vorm is geschikt voor iedereen.”

Om zijn tiende verjaardag te vieren, organiseert Antwerp Yoga een yogafestival in het weekend van 30 september en 1 oktober, met verschillende lessen voor beginners en gevorderden, een chill-out café, een yogamarktje en een foodtruck. Toegang is gratis, voor lessen moet je je wel inschrijven op www.antwerpyoga.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer