Ex-schooldirecteur en parket vragen vrijspraak wegens laster: “Link tussen N-VA's en collaboratie, is gewoon de waarheid”

© pdv

Eddy Desmet, ex-directeur van de basisschool Dr. Ovide Decroly in Ronse, verscheen vrijdag voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde wegens laster. Drie Ronsese N-VA’ers voelen zich gekrenkt. De beklaagde en ook het parket vragen de vrijspraak.

Paul Darragas

“Bepaalde N-VA’ers zijn rechtstreekse erfgenamen van de collaborateurs van toen.” Deze uitspraak in een krantenartikel op 29 december 2015 bracht Eddy Desmet (57), toen directeur van de basisschool Dr. Ovide Decroly in Ronse, in de handen van het gerecht.

Klacht wegens laster en eerroof

De Ronsese N-VA-mandatarissen, schepen Brigitte Vanhoutte, OCMW-voorzitter Wim Vandevelde en partijvoorzitter Tijl Rommelaere, voelden zich door deze uitspraak in hun eer gekrenkt en dienden een klacht in wegens laster en eerroof. De raadkamer in Oudenaarde vond voldoende aanwijzingen van schuld en verwees Eddy Desmet naar de correctionele rechtbank.

Maar het parket verraste gisteren door zelf de vrijspraak voor de ex-schooldirecteur te vragen. “Cruciaal is dat lasterlijke uitlatingen op een openbare plaats worden geuit. Dat is hier niet het geval want het bewuste interview werd in een private woning afgenomen”, aldus aanklager Julie Van Hoorebeke.

De drie Ronsese N-VA’ers lieten zich door hun advocaat Hans Beerlandt vertegenwoordigen. Ze vragen een symbolische morele schadevergoeding van één euro.

Persmisdrijf

Hans Van De Cauter, advocaat van Eddy Desmet, gaat met overtuiging voor de vrijspraak: “In de eerste plaats omdat de correctionele rechtbank onbevoegd is. Het gaat hier om een persmisdrijf en dat is de bevoegdheid van het hof van assisen. In dat geval is de zaak bovendien verjaard.”

“Maar ook ten gronde treft mijn cliënt geen enkele schuld. Dat een aantal N-VA’ers banden hebben met de collaborateurs is gewoon de waarheid. Wie kan dat ontkennen en waar is dan de lasterlijke uitspraak? Voorts zie ik niet hoe de drie burgerlijke partijen zich gekrenkt kunnen voelen. In het bewuste interview heeft mijn cliënt geen namen genoemd en dus ook niemand geviseerd.”

Mediastorm

Eddy Desmet kwam twee jaar geleden in een mediastorm terecht en dat kostte hem zijn job als directeur. “Had ik vooraf geweten wat de gevolgen zouden zijn, dan had ik die uitspraken nooit gedaan”, zo reageerde hij gisteren. “De grootste straf is dat ik in Ronse de kinderen niet meer kan dienen. Die zaak is fel opgeblazen, maar ik blijf erbij dat de N-VA niet koosjer is. Er is nu eenmaal een link tussen veel N-VA’ers en de collaboratie. In Ronse heb ik ook niemand geviseerd. Ik ken die N-VA-mandatarissen niet eens.”

De rechtbank doet uitspraak op vrijdag 20 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen