Dmitry Smirnov (Rusland) en Pauline van der Rest (België, foto Thomas Léonard) in de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd

Russisch ‘enfant terrible’, Amerikaanse superviolisten of Pauline van der Rest: wie sprong eruit in halve finale Koningin Elisabethwedstrijd? 

Vandaag eindigen de halve finales van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool en rond middernacht weten we welke 12 uitverkorenen naar de finale mogen. Welke virtuozen vielen de afgelopen week op? En maakt de enige Belgische, Pauline van der Rest, een kans? Katelijne Boon van Klara en VRT Canvas en haar team wikken en wegen.

Publiek en jury van de Koningin Elisabethwedstrijd konden de voorbije dagen beter kennismaken met 24 stuk voor stuk uitzonderlijke violisten in de halve finale. Ze lieten hun talent twee keer horen, met een vioolconcerto van Mozart, samen met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, en met een ‘recital’, een programma van een half uur voor viool en piano. 

Het niveau van deze violisten is stratosferisch hoog

Katelijne Boon, presentatrice Klara en VRT Canvas

Welke accenten leggen ze, hoe goed spelen ze samen met orkest of piano, hoe klinkt hun persoonlijkheid door in de muziek en ook: hoe verschillend kan een en hetzelfde werk klinken op een andere viool, bespeeld door een andere kandidaat?

Interessante vragen voor de toeschouwers en luisteraars, maar bloedserieuze kwesties voor de 12 juryleden die de punten moeten uitdelen. Iedereen is het erover eens: het niveau van deze vioolwedstrijd ligt torenhoog dit jaar.

Eén Belgische kandidate: Pauline van der Rest

De enige Belgische kandidate Pauline van der Rest speelde op maandag en donderdag en maakte een bijzonder goede beurt met haar gave techniek, subtiliteit en groot inlevingsvermogen.

Net als veel andere kandidaten schreef ze zelf de ‘cadenzen’ of solo-passages in het Mozart-concerto. Of dat alles voldoende is voor een van de felbevochten 12 finaleplaatsen, is de vraag. Het niveau van alle violisten ligt duizelingwekkend hoog en er zijn er bij met toch wat meer ervaring dan Van der Rest, die nog maar 19 jaar is.  

Bekijk: Pauline van der Rest in het laatste deel van het 4e vioolconcerto van Mozart:

Videospeler inladen...

De Amerikaan Joshua Brown (altijd met een verbaasde blik) speelde zelfs het nieuwe, hedendaagse werk van Charlotte Bray meteen uit het hoofd. Ook de Oekraïeners Georgii Moroz, Dmytro Udovychenko en Bohdan Luts konden pers en publiek bekoren. 

Wie springt eruit voor VRT-presentatrice Katelijne Boon?

Videospeler inladen...

Maar wat is de inschatting van Katelijne Boon, gepokt en gemazeld in de Koningin Elisabethwedstrijd, die ze al voor de 16e keer presenteert op Klara en VRT Canvas? Haar en haar team zijn 3 violisten opgevallen: de Rus Dmitry Smirnov, die heel origineel en eigenzinnig speelt. Volgens Franstalige media een 'enfant terrible', maar het publiek reageerde uitzinnig. "Alsof Mozart zelf op het podium was gesprongen", was te lezen op sociale media.

Of de Amerikaan Kevin Zhu, die met sprekend gemak allerlei kleuren te voorschijn tovert uit zijn instrument. Of Hana Chang, ook een Amerikaanse, die de techniek lijkt los te laten om echt muziek te maken.

Bekijk: de Russische violist Dmitry Smirnov in hetzelfde laatste deel van het 4e vioolconcerto van Mozart:

Videospeler inladen...

Het uur van de waarheid slaat rond middernacht. Dan maakt juryvoorzitter Gilles Ledure bekend welke 12 violisten doorgaan naar de finale. Die begint op maandag 27 mei, in Bozar, waar de finalisten samen met het Belgian National Orchestra spelen. Maar eerst gaan ze traditiegetrouw een week in ‘muzikale retraite’ in de Muziekkapel Koningin Elisabeth om een nieuw stuk in te studeren, ‘Variations litaniques’ van de Franse componist Thierry Escaich.

Praktische info: de laatste dag van de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool is te volgen op Klara, VRT Canvas (vanaf 15 uur), het kanaal van Ketnet (vanaf 20 uur) en VRT MAX. 

Meest gelezen