© REUTERS

Huiszoeking in woning van man die Slovaakse premier Fico neerschoot

De Slovaakse politie heeft vrijdag een huiszoeking uitgevoerd in de woning van de man die ervan verdacht wordt premier Robert Fico te hebben neergeschoten. Fico werd bij de aanval zwaargewond, en verblijft nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

jvh
Bron: BELGA

Speurders onderzochten het appartement van de man, die met zijn echtgenote in de stad Levice woont. Bij zijn aanval droeg hij een helm en kogelwerend vest. Beelden van de huiszoeking zijn op televisiezender Markiza te zien. “De politie was meerdere uren aanwezig in het appartement en nam onder meer een computer en enkele documenten mee”, verklaarde de zender. De politie wenste geen commentaar te geven op de berichtgeving.

LEES OOK. Verdachte die Slovaakse premier Fico neerschoot in verdenking gesteld van poging tot moord

Volgens media is de verdachte de 71-jarige Juraj Cintula, maar dat wil de politie niet bevestigen. Hij werd donderdag in beschuldiging gesteld van poging tot doodslag met een politiek motief.

“Toestand nog steeds ernstig”

Fico werd woensdag neergeschoten toen hij het publiek wilde groeten na een ministerraad in de stad Handlova, op zo’n 80 kilometer van Levice. De 59-jarige premier werd na de aanval naar het Banska Bystrica-ziekenhuis overgebracht voor een operatie die ruim vijf uur duurde.  Zijn toestand is nog steeds ernstig, verklaarde president Peter Pellegrini donderdag.

LEES OOK. Verdachte van aanslag op Fico “had politiek motief” en was lid van pro-Russische groepering: dit weten we al over Juraj C. (71)

“Hij kan weer spreken, maar slechts enkele zinnen”, zei hij nadat hij enkele minuten op bezoek was geweest. “Hij is zeer vermoeid, de situatie is nog steeds kritiek, en hij staat nog voor enkele zeer zware dagen.” Pellegrini zei nog dat Fico tijdens de aanval bij bewustzijn bleef en zich de kogelschoten nog herinnert. “Hij werd erdoor verrast, en vooral door de snelheid waarmee alles zich voordeed.”

LEES OOK. Hoe de Slowaakse premier Robert Fico zich geliefd maar ook gehaat maakte

Maandag zal een medisch team samenkomen om het verdere behandeltraject te bespreken. Dat team zal bepalen of de behandeling verdergezet wordt in het Baska Bystrica-ziekenhuis, dan wel of hij getransporteerd kan worden naar een ziekenhuis dat dichter bij zijn woonplaats Bratislava ligt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER