Direct naar artikelinhoud

Gerecht heeft toegang tot Panama Papers van Dexia-klanten en zet jacht in op belastingontduikers

Het logo van Dexia wordt van de muur van een kantoor verwijderd in 2012. Met zijn onderzoek wil het Brusselse parket de personen identificeren die zich schuldig gemaakt hebben aan belastingontduiking of het faciliteren van deze belastingontduiking.Beeld Photo News

Ruim twee jaar na het uitlekken van de Panama Papers heeft het Belgische gerecht voor het eerst toegang gekregen tot de meer dan 11 miljoen documenten die waren gelekt bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. 

Dat is gebeurd in het gevoeligste Belgische Panama Papers-onderzoek: dat naar de schermconstructies die bij de vroegere Dexia-groep zijn opgezet voor klanten in Luxemburg. Dat melden Knack, De Tijd en Le Soir en wordt bevestigd door het Brusselse parket.

Met de gelekte e-mails en andere bestanden in handen hoopt het Brusselse gerecht bewijzen te vinden tegen Belgische klanten die profiteerden van de Panamaroute om rekeningen te verbergen en belastingen te ontduiken. Ook wil het in kaart brengen wat de Belgische toplui van Dexia van de constructies afwisten.

Exotische schermvennootschappen

Want die constructies waren opgezet via de vroegere Dexia Banque Internationale à Luxembourg (BIL) en haar gespecialiseerde kantoor Experta. Dat bestelde de exotische schermvennootschappen bij Mossack Fonseca. Dexia BIL maakte tot december 2011 deel uit van de groep Dexia.

De onthullingen over de Panamaroute van Dexia waren dubbel pijnlijk. Omdat Belgische politici in het bestuur van Dexia zaten, ook in Luxemburg. En omdat de Belgische belastingbetaler de bank tweemaal met belastinggeld moest redden.

Parket bevestigt toegang

"In het kader van het onderzoek naar de zogenaamde "Panama papers" werd er een gerechtelijk onderzoek gestart naar "Experta", een vennootschap waarvan vermoed wordt dat ze een faciliterende rol zou hebben gespeeld", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "In het kader van dit onderzoek werden er huiszoekingen uitgevoerd en werd er een internationale rogatoire commissie verzonden naar Duitsland."

Die rogatoire commissie had als doel info te verzamelen over personen die geïdentificeerd werden in het kader van het "EXPERTA-dossier", aldus nog het parket. "Er werd met andere woorden gevraagd om na te gaan of er in de databank "Panama papers" die beheerd word door de Duitse overheid, informatie terug te vinden is die van belang kan zijn voor het lopende gerechtelijk onderzoek. De Duitse autoriteiten hebben hun medewerking verleend en hebben de door België gevraagde info overgemaakt aan de Brusselse onderzoeksrechter."