© Mia Uydens

Josee Heykants-Jansens (76) neemt na 20 jaar afscheid als burgemeester: “Ik heb geen enkele gemeenteraad gemist”

Josee Heykants-Jansens (76) uit Vosselaar neemt na een carrière van 36 jaar in de politiek, waarvan twintig jaar als burgemeester, afscheid van de politiek. Het gemeentepersoneel, haar familie en heel wat andere Kempenaars met wie ze samenwerkte, zetten haar vrijdagavond in de bloemetjes. “Ik heb in al die jaren geen enkele gemeenteraad gemist”, zegt Josee Heykants-Jansens.

Bart Van den Langenbergh

Vosselaar wuift na twintig jaar Josee Heykants-Jansens (CD&V) uit als trouwe burgemeester. De oudste burgemeester van de Kempen geeft de fakkel door aan haar partijgenoot Gilles Bultinck (29), meteen de jongste burgemeester van het arrondissement. Vanaf januari staat hij als burgervader paraat in Vosselaar, maar dan wel in een coalitie met N-VA.

In het gemeentehuis in Vosselaar nam het gemeentepersoneel afscheid van de burgemeester. Ook haar man Jos en haar drie dochters en een aantal van hun kleinkinderen waren van de partij net als enkele collega-burgemeesters, gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) en Stef Heylen, de CEO van Janssen Pharmaceutica in Beerse. Ze ontving een gepersonaliseerde burgemeesterssjerp en kreeg ook een mooi foto- en tekstboek overhandigd.

Hoe bent u eigenlijk in de politiek verzeild geraakt?

Josee Heykants-Jansens: “Mijn politieke loopbaan, of beter gezegd mijn loopbaan bij de gemeente, begon 36 jaar geleden. Na mijn engagement in de school, de parochie, de Gezinsbond en de CM werd ik gevraagd om verantwoordelijkheid op te nemen in Vosselaar. Dat was niet de bedoeling, maar na een babbel met collega Walter Luyten van Ravels, maakte ik een bocht van 180 graden. Ik startte als OCMW-raadslid, nadien als gemeenteraadslid, vervolgens werd ik eerste schepen en tot slot was ik ruim twintig jaar burgemeester.”

Ik weet dat u heel wat uren in het gemeentehuis hebt doorgebracht. Dat was geen probleem?

“Ik was elke dag in het gemeentehuis, meestal van 8.30u tot 18u en ‘s maandags zeker tot 20u. In al die jaren dat ik politiek mandataris was, heb ik geen enkele gemeenteraad gemist. Als je ervoor wil gaan, moet je er ook écht voor gaan. Ik herinner me nog goed dat ik het eerste schepencollege heb voorgezeten. Op 1 april 1998 heb ik de eerste gemeenteraad geleid, nadat toenmalig burgemeester Louis Schoenmaekers een hersenbloeding had gekregen.”

(Lees verder onder de foto’s)

© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

Wat vindt u zelf uw belangrijkste realisaties?

“Door al die jaren heen hebben we alle wegen in Vosselaar aangepakt. Het voormalige klooster hebben we omgebouwd tot politiepost en kinderopvang. En de verbouwingen aan de gemeentelijke school Heieinde zijn volop bezig. Wie mij kent, weet dat ik mijn job graag doe, gedreven en met volle overtuiging. Ik ben ook zuinig met de centen van de gemeente. Ten dienste staan van onze inwoners, zonder onderscheid te maken tussen mensen, is mijn motief. Maar mede dankzij het gemeentepersoneel kon ik twintig jaar burgemeester blijven.”

Heeft u naast al die verwezenlijkingen nog dromen voor Vosselaar?

“Ik droom ervan dat Vosselaar een landelijke gemeente blijft met dichte woonkernen omgeven door een groene gordel, met de Konijnenberg en het Mariapark als groene rustpunten in het centrum. Ik droom ervan dat Vosselaar een warme, hartelijke gemeente mag blijven. Een gemeente waar inwoners zorg dragen voor elkaar. Ik droom ervan dat Vosselaar zelfstandig blijft en de beslissingen door een eigen bestuur genomen worden. Geen fusie, dan riskeren we anoniem te worden en dat mag niet gebeuren.”

(Lees verder onder de foto)

© Mia Uydens

U bent opnieuw verkozen. Zien we u in 2019 toch nog terug in de gemeenteraad?

“Nee, ik ga mijn mandaat niet meer opnemen. Inge Van Gorp komt als eerste opvolger in mijn plaats. De tijd van de actieve politiek is nu wel voorbij. Ik heb ook heel veel vertrouwen in mijn opvolger Gilles. Ik voel, zie en hoor dat hij heel gemotiveerd is. Hij gaat zijn taak als burgemeester heel goed doen voor alle inwoners.”

Een heel nieuw leven staat voor de deur. Wat staat er nog op uw planning?

“Ik ga inderdaad veel meer tijd hebben. Zo kan ik meer lezen, meer fietsen, op reis gaan en genieten van mijn kinderen en acht kleinkinderen. Ik wil ook nog meer Spaans leren en veel bewegen. Ik zal nog veel te doen hebben.”