Hiermee wil Kind en Gezin taboe doorbreken rond “perfect ouderschap”

Het huishouden bolwerken met een pasgeborene in huis: bij niemand verloopt dat perfect. Maar hulp vragen? Dat durven ouders vaak nog te weinig. En de buurvrouw durft het zelf niet voor te stellen uit schrik zich op te dringen. Om het hen beiden gemakkelijker te maken, lanceert Kind en Gezin nu kraamkaartjes. “Een ludieke manier om het taboe te doorbreken”, vinden de Vereniging van Vroedvrouwen en vele nieuwe mama’s.

Silke Remmery

“Terwijl jij lekker rust, maak ik voor jou iets wat je zeker lust”, “Er is altijd wel wat te doen, in huis of in het groen” of “Maak jij het lijstje, ik maak het reisje”. Kersverse ouders zouden van hun bezoek binnenkort wel eens zo’n kaart kunnen krijgen. Of daar hoopt Kind en Gezin, dat de kraamkaarten lanceerde, toch op. Want ze willen er een taboe mee doorbreken: dat mama’s óf papa’s die hulp vragen bij hun nieuw gezinnetje geen slechte ouders zijn. “Bij niemand loopt het altijd perfect”, zegt woordvoerster Leen Du Bois. “Ouders moeten het niet alleen doen. Maar vaak ­durven ze de buurvrouw bijvoorbeeld niet te vragen om boodschappen te doen, omdat ze denken: Het is mijn kind, ik moet het zelf zien te redden.”

Tegelijk durven mensen op kraambezoek amper voor te stellen om de was op te hangen, omdat ze zich niet willen opdringen of ouders het ­gevoel geven dat ze het niet ­alleen aankunnen. “Met de kaarten (die op website van Kind en Gezin gratis te bestellen zijn, nvdr.) is het laagdrempeliger. Omdat het indirecter is dan het zo te vragen.”

© BELGA

Zelfgemaakte spaghetti

Dat beaamt Joke Muyldermans, voorzitster van Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen.“De stap is minder groot om iets te vragen aan iemand die zo’n kaart geeft, dan aan iemand die ooit heeft gezegd: Bel als je iets ­nodig hebt.” Want kunnen de steun wel degelijk gebruiken, weet Muyldermans. “Het is iets typisch in onze maatschappij: we moeten bewijzen dat we alles alleen aankunnen. Ons huishouden, onze job en onze nieuwe baby. Kraamhulp aanvaarden is nog oké, maar bezoek vragen om hulp? Dat durven mama’s nog te weinig.”

Al begint het taboe wel te slinken, mede dankzij het Woord van het Jaar 2015: kraamkost. Het is al normaler dat een bezoeker een pot zelfgemaakte spaghettisaus meebrengt in plaats van een ­geschenk. “Maar het blijft moeilijk. De eerste weken durven ze soms nog, nadien is het weer moeilijk. Terwijl ze een helpende hand ook kunnen gebruiken als ze plots weer moeten werken. Dan zijn deze kaartjes een ludieke manier om toch hulp te vragen.”

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Keuze van de redactie