Favorieten laten het niet afweten: deze tien landen stoten door na eerste halve finale van Eurovisiesongfestival

Favorieten Kroatië, Oekraïne en Ierland hebben zich in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival samen met zeven andere landen geplaatst voor de finale van zaterdag. De organisatie betreurt wel dat een Zweedse zanger in het begin van de show een Palestijns sjaaltje om zijn pols had.

gjs

De tien landen die we zaterdag terugzien in de grote finale in Malmö, zijn de volgende: Servië, Portugal, Slovenië, Oekraïne, Litouwen, Finland, Cyprus, Kroatië, Ierland en Luxemburg. Daar ontmoeten ze al zeker Zweden, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Frankrijk, plus de landen die zich donderdag tijdens de tweede halve finale weten te plaatsen.

Het is voor niemand een verrassing dat Ierland erbij is. Vol ontzag, en met wat angst, werd gekeken naar het spektakel van Bambie Thug. Zij bracht vol vuur het nummer Doomsday blues, en tijdens die act leken we wel in een horrorfilm te zijn beland. Wie vannacht niet goed slaapt, zou in Ierland wel eens de schuldige kunnen vinden.

Even loeihard ging het eraan toe bij Kroatië, de topfavoriet dit jaar. Rim Tim Tagi Dim van Baby Lasagne is een soort van Rammstein light en knalde werkelijk iedereen omver. Ook Oekraïne was beresterk: zangeres Alyona Alyona en rapper Jerry Heil brachten het erg mooie Teresa & Maria en brachten zo hulde aan de vrouwen in hun thuisland.

Valse noot

Aan het begin van de show was er de eerste valse noot toen de Zweedse zanger Eric Saade, die voor het eerste optreden de sfeer erin kwam brengen, zijn steun betuigde aan de mensen in de Gazastrook door een Palestijns sjaaltje om zijn pols te dragen.

Het tonen van Palestijnse vlaggen is dit jaar echter verboden tijdens het songfestival, en dus vindt organisator European Broadcasting Union (EBU) vindt het jammer dat Saade de regels heeft overtreden. “Het songfestival is een liveprogramma”, laat de organisatie weten aan Zweedse media. “Iedereen die optreedt, is zich bewust van de regels en we betreuren het dat Eric Saade hiervoor heeft gekozen.”

Donderdag

De tweede halve finale, waaraan onder meer onze inzending Mustii aan deelneemt, vindt donderdagavond plaats. Ook de Nederlandse zanger Joost Klein gooit zich dan in de strijd om een finaleplaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER