Kan Macron Xi in de Pyreneeën verleiden tot handelsconcessies?

Op de tweede dag van zijn reis door Europa trekt de Chinese president Xi Jinping naar de Pyreneeën samen met de Franse president Macron. De uitgelezen kans voor Macron om een-op-een met Xi te praten en hem ervan te overtuigen om het onevenwicht te verminderen in de handel tussen de twee regio’s.

lvg
Bron: Reuters

De Chinese president Xi Jinping gaf op zijn reis tot nu toe weinig tekenen van bereidheid om grote toegevingen te doen op het gebied van handel en buitenlands beleid. Gisteren sprak hij hierover in Parijs met de Franse president Emmanuel Macron en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Op een persconferentie samen met Macron sprak hij gisteren ook zijn steun uit voor het idee van een wereldwijde wapenstilstand tijdens de Olympische Spelen in Parijs. “Als permanent lid van de Veiligheidsraad (van de Verenigde Naties) en als verantwoordelijk land is China bereid om met Frankrijk samen te werken om de Olympische Spelen in Parijs aan te grijpen als een kans om op te roepen tot een wereldwijde wapenstilstand”, zei president Xi. China staat dicht bij Rusland en heeft de Russische invasie in Oekraïne niet veroordeeld.

Hoog in de bergen genoten de presidenten en hun vrouwen van een traditioneel dansoptreden en een lunch met lokale producten. Macron had ook enkele geschenken voor Xi: een wollen deken gemaakt in de Pyreneeën, een Tour de France-trui en armagnac – een brandewijn die het risico loopt op Chinese handelssancties.

Na zijn bezoek aan Frankrijk, trekt Xi verder naar Servië en Hongarije. Het is de eerste keer in vijf jaar tijd dat de Chinese president op bezoek is in Europa.