Nederlandse omroep tekent protest aan tegen diskwalificatie Joost Klein en geeft verduidelijking over incident

Joost Klein mag niet deelnemen aan de finale van het Eurovisiesongfestival zaterdagavond door een incident met een cameravrouw. De Nederlandse omroep vindt de diskwalificatie “buiten proportie” en tekent protest aan.

red

Dat Joost Klein gediskwalificeerd is voor de finale van het Eurovisiesongfestival werd zaterdag iets na de middag bekendgemaakt. “De Zweedse politie heeft een klacht onderzocht die werd ingediend door een vrouwelijk lid van de productieploeg, na een incident na zijn deelname in de halve finale op donderdag”, aldus de organisatie. “Het gerechtelijk onderzoek moet weliswaar nog plaatsvinden, maar het zou niet gepast zijn als hij zou deelnemen aan de wedstrijd.”

“We houden vast aan een nul-tolerantiebeleid wat betreft ongepast gedrag, en willen een veilige werkomgeving creëren voor alle personeel. In het licht daarvan wordt het gedrag van Joost Klein jegens een teamlid beschouwd als een inbreuk op het reglement van onze wedstrijd.”

LEES OOK. LIVE. Volg hier het Eurosongfestival na de diskwalificatie van Joost Klein

“Disproportioneel”

AvroTros, de omroep die de Nederlandse inzending organiseert, gaf later op de dag iets meer details vrij. “Na het optreden van afgelopen donderdag heeft zich een incident voorgedaan. Tegen duidelijk gemaakte afspraken in is Joost gefilmd toen hij net van het podium af kwam en zich moest haasten naar de greenroom. Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt. Van dit incident is melding gemaakt, gevolgd door een onderzoek van de European Broadcasting Union (EBU) en politie”, staat in een verklaring van AvroTros. (Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De omroep gaf aan dat ze “uitgebreid” met de EBU in overleg zijn gegaan en dat er oplossingen werden aangereikt. Maar dat veranderde niets aan de diskwalificatie van Klein. “AvroTros vindt de maatregel heel zwaar en disproportioneel. We staan voor goede omgangsvormen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar een maatregel tot uitsluiten staat in onze ogen niet in verhouding tot dit incident”, laten ze weten. “We zijn heel teleurgesteld en ontdaan, ook voor alle miljoenen fans die zo ontzettend naar vanavond toe leefden. Wat Joost Nederland en Europa heeft gebracht, had niet zo mogen eindigen.”

Protest aantekenen

AvroTros heeft ook al beslist dat ze protest zullen aantekenen bij de EBU tegen de ‘gang van zaken’ rond de diskwalificatie van Joost Klein bij het Songfestival. Algemeen directeur Taco Zimmerman zei dat in de uitzending van het programma EenVandaag zaterdagavond.

Dat betekent niet dat er toch nog een kans is voor Klein om zaterdag mee te kunnen doen aan de finale. “We hebben er alles aan gedaan om Joost op het podium te krijgen vanavond”, zei de directeur. Er is met de EBU gesproken om Klein publiekelijk excuses te laten maken en om bijvoorbeeld een statement uit te doen. Maar de EBU bleef volgens hem bij diskwalificatie. “We hadden het liefst gezien dat Joost gewoon zou optreden.” (Lees verder onder de foto)

© AFP

Een boze Zimmerman herhaalt dat hij de diskwalificatie buitenproportioneel vindt. Klein mag niet meer meedoen nadat hij “een dreigende beweging” naar een camera maakte omdat hij niet gefilmd wilde worden. “Maar meer dan dat ook niet”, zei Zimmerman bij EenVandaag.

Er is verder geen contact geweest met de betrokken cameravrouw, laat Zimmerman weten. “Ze heeft ieder contact geweigerd. Met ons en met Joost.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER