Luister naar

Bekostiging middelbaar onderwijs wordt simpeler

Nieuws
Er komt een nieuw bekostigingsmodel voor het voortgezet onderwijs. Het huidige stelsel is te ingewikkeld en kent maar liefst 42 criteria. Minister Arie Slob (Onderwijs) wil dat terugschroeven naar vier criteria.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
donderdag 16 augustus 2018 om 21:49
Minister Arie Slob spreekt van een ‘doorbraak’ in de onderhandelingen.
Minister Arie Slob spreekt van een ‘doorbraak’ in de onderhandelingen. anp / Bart Maat

Den Haag

Dat heeft hij de Tweede Kamer donderdag laten weten. ‘Door een simpeler model te kiezen, weten schoolbesturen voortaan beter waar ze financieel aan toe zijn.

Ze kunnen bij wijze van spreken zelf uitrekenen hoeveel geld ze van het Rijk moeten krijgen’, aldus de bewindsman in een nadere toelichting op zijn plannen.

Over de nieuwe bekostiging van de scholen in het voortgezet onderwijs is jaren onderhandeld met de sector, de VO-raad. De bewindsman spreekt van een ‘doorbraak’ nu er overeenstemming is over de plannen.

Het is nu nog zo dat leerlingen die hetzelfde onderwijs volgen niet gelijk worden bekostigd. Ook wordt in het huidige systeem de samenwerking tussen scholen bemoeilijkt.

In het nieuwe stelsel komen vier hoofdregels voor de bekostiging van scholen. Zo komt er een vast bedrag per leerling voor zowel de havo als het vwo. Ook komt er een vast bedrag voor leerlingen in de bovenbouw van het vmbo en in het praktijkonderwijs. Verder wordt aan de hoofdvestiging van een school een vast bedrag toegekend. Om tegemoet te komen aan de de positie van ‘kwetsbare, kleine besturen’ wordt er ook gekeken naar de ‘permanente nevenvestigingen’ van een school.

positief financieel effect

Uit de doorrekeningen die het ministerie heeft gemaakt, blijkt dat het nieuwe stelsel voor 90 procent van de scholen een positief financieel effect heeft of minder dan 3 procent verlies aan inkomsten oplevert. Voor de overige 10 procent van de scholen die meer dan 3 procent moeten inleveren, komt er een ‘specifieke overgangsregeling’, meldt de minister. Die scholen krijgen vijf jaar de tijd om naar het nieuwe bekostigingsstelsel toe te groeien. Voor alle andere scholen geldt een overgangstermijn van drie jaar.

De plannen van minister Slob liggen nu ter inzage, zodat erop gereageerd kan worden. De bedoeling is dat met ingang van 2021 de nieuwe wetbekostiging middelbare scholen ingaat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.