Luister naar

Kamer is gerommel bij privacywaakhond zat

Nieuws
De bestuurlijke impasse bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die de nieuwe Europese privacywetgeving moet handhaven, duurt nog maanden voort.
Dion Mebius redactie vk
zaterdag 4 augustus 2018 om 03:00

Den Haag

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming plaatst naar verwachting pas na de zomer vacatures voor de twee openstaande bestuurdersplekken. Het lage tempo stuit op onbegrip bij oppositie- en coalitiepartijen in de Tweede Kamer. Ze maken zich zorgen over de onrust binnen de privacywaakhond.

‘Ik verwacht meer ambitie’, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. ‘De Autoriteit blijft nu nog maanden met één bestuurder zitten. Dat is geen goede situatie, echt verre van optimaal. Het aanstellen van nieuwe bestuursleden is een duidelijke wens van de Kamer.’

Kamerlid Chris van Dam (CDA) noemt het uitblijven van vacatures ‘niet voortvarend’. ‘Ik maak me grote zorgen over de problemen bij de Autoriteit. Aleid Wolfsen (op dit ogenblik de enige bestuurder, red.) staat bekend als iemand die eigenzinnig te werk kan gaan, dus het zou goed zijn als er bestuurders aantreden die hem van tegenwicht voorzien.’

Sinds 25 mei is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht, een ingrijpende verandering van de regels aangaande privacy . De Europese wet moet burgers controle geven over de gegevens die bedrijven over hen verzamelen. In Nederland houdt de AP toezicht op de juiste uitvoering van de wet. De eerder bescheiden organisatie moest daarvoor explosief groeien. Werkten er vorig jaar 70 mensen bij de toezichthouder, inmiddels is dat aantal bijna verdubbeld. In maart beval een ruime Kamermeerderheid dat ook het bestuur van de Autoriteit van twee naar drie leden zou moeten worden uitgebreid om de nieuwe AVG-taken aan te kunnen.

sleutelfiguren

Op de dag van de invoering van de privacywet berichtte Het Financieele Dagblad over interne onrust bij de toezichthouder. Er zou sprake zijn van een uittocht van ervaren sleutelfiguren en bestuursvoorzitter Aleid Wolfsen zou constant overhoop liggen met het tweede lid van het bestuur, Wilbert Tomesen.

Op 29 juni maakte de ministerraad bekend dat Tomesen per direct de overstap maakte naar het Huis voor Klokkenluiders, waarvan hij de voorzitter werd. Sindsdien bestaat het AP-bestuur in deze voor de toezichthouder kritieke periode uit slechts één persoon, voorzitter Wolfsen.

De zoektocht naar de twee nieuwe bestuursleden begint naar verwachting pas ‘na de zomer’, reageert een woordvoerder van minister Dekker op vragen van de Volkskrant. ‘Het gaat om belangrijke functies. Het is van belang dit goed en zorgvuldig voor te bereiden. Dat het een tijdje duurt, komt ook door de vakantieperiode en door het feit dat de invoering van de AVG bij de Autoriteit de nodige aandacht vergde.’

Niet alleen coalitiepartners D66 en CDA, ook partijen in de oppositie vinden de zoektocht te lang duren. ‘Ik begrijp niet waarom dit over de zomer is getild’, aldus SP-Kamerlid Michiel van Nispen. ‘Er is nogal wat aan de hand bij de AP. En het is ook niet zo dat er na de zomer wel meteen nieuwe bestuursleden staan. Voor er geschikte mensen hebben gereageerd en de procedure afgerond wordt, ben je weer een tijd verder.’

Nu, midden in de zomer, is het te laat om de opgelopen achterstand nog weg te werken, zegt Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). ‘Maar de minister had eerder moeten beginnen met de werving.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.