KMSKA krijgt collectie van 226 werken van Antwerpse kunstenaar Eugeen Van Mieghem

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen krijgt in 1 keer een collectie van 226 werken van kunstenaar Eugeen Van Mieghem van de Stichting Eugeen Van Mieghem. Die hoopt de internationale bekendheid van de kunstenaar zo te vergroten. In het najaar van 2025 zal de schenking de basis vormen voor een tentoonstelling gewijd aan zijn werk. 

Eugeen Van Mieghem (1875-1930) werd geboren in het hart van de oude haven van Antwerpen. In zijn jeugd leert hij het harde leven daar kennen. Hij focust in zijn werk onder meer op het dagelijkse leven in en rond de haven en op het uitgaansleven aan de De Keyserlei. Hij deed dat in tekeningen in potlood, houtskool, aquarel, inkt of pastel en in mindere mate ook in schilderijen en grafiek. 

Zijn moeder hield een café open in de haven van Antwerpen, recht tegenover een loods van rederij Red Star Line. Hij maakte daar bijvoorbeeld portretten van landverhuizers, vaak Oost-Europese vluchtelingen, die rond 1900 met de Red Star Line vanuit Antwerpen naar New York verhuisden. 3 jaar geleden schonk een privé-verzamelaar nog 18 ingelijste tekeningen van hem aan The New York Historical Society. 

Van Mieghem was een zeer productieve kunstenaar. De stad Antwerpen heeft meer dan 600 tekeningen van hem. Hij had ook een actieve rol in het culturele leven in Antwerpen, onder meer bij de kunstenaarsverenigingen De Kapel, Eenigen en Kunst van Heden. 

De Stichting Eugeen Van Mieghem stelt al 42 jaar alles in het werk om Eugeen Van Mieghem "de bekendheid te geven die hij verdient". Volgens de Stichting is hij een kunstenaar die internationaal nog niet voldoende bekend is.

"KMSKA is perfecte thuis"

De Stichting heeft nu beslist een groot deel van zijn verzameling permanent over te dragen aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA).

De schenking bestaat uit 226 kunstwerken uit de verschillende periodes van het werk van Van Mieghem. Het gaat hoofdzakelijk om tekeningen, maar er zitten ook olieverfschilderijen, pastellen, etsen en litho’s tussen. Daarnaast zitten er ook portretten bij van Van Mieghem van onder anderen schilder James Ensor en schrijver Willem Elsschot. 

Wens van Stichting dat alle 226 kunstwerken samenbleven

Erwin Joos, oprichter Stichting Eugeen Van Mieghem

"Het KMSKA is de perfecte thuis voor Eugeen Van Mieghem", zegt Erwin Joos, oprichter van de Stichting Eugeen Van Mieghem. "De Stichting is volledig overtuigd van de aanpak van het nieuwe KMSKA, waarbij ze kunst voor een breed publiek toegankelijk wil maken. Bovendien was het de wens van de Stichting dat alle 226 kunstwerken samenbleven. Het KMSKA beschikt over de middelen en de expertise om die wens te vervullen."

Voor het KMSKA is de schenking een belangrijke versterking van zijn Van Mieghem-verzameling die tot nu enkel bestond uit 2 schilderijen en 3 tekeningen. De schenking sluit aan bij werken uit de KMSKA-collectie van Victor Hageman en Charles Mertens, stadsgenoten van Van Mieghem en van George Hendrik Breitner, Isaac Israëls en Jakob Smits. Ook zij tekenden en schilderden op een intuïtieve manier sociale thema's, die vandaag nog relevant zijn. 

In het najaar van 2025 zal de schenking de basis vormen voor een tentoonstelling die gewijd is aan zijn werk. 

Meest gelezen