Direct naar artikelinhoud
Voetbalschandaal

Hoe kon het zo foutlopen bij KV Mechelen?

Fans van KV Mechelen komen donderdagavond hun ongenoegen uiten in het stadion.Beeld Photo News

Antwerp-Eupen op 3 maart en Mechelen-Waasland-Beveren, een week later: dat zijn de twee wedstrijden waarvan het federaal parket zwart op wit kan bewijzen dat ze op vraag van KV Mechelen zijn gefixt door Dejan Veljkovic. Financieel directeur Thierry Steemans is aangehouden op verdenking van ‘actieve corruptie’.

Hier was werkelijk iedereen het over eens: het was geen strafschop. “Een cadeau, ja”, gaf Antwerp-speler Alexander Corryn achteraf toe. “Het was buiten de zestien”, reageerde Marc Valiente, de Eupen-speler die de fout had begaan. “Zeker een meter.”

Eupen-coach Claude Makélélé was woest: “Als ze willen dat Eupen zakt, dat ze het dan zeggen. Dan spelen we die laatste match niet meer.”

Het was zaterdag 3 maart. De door scheidsrechter Bart Vertenten op de Bosuil gefloten penalty deed de posities met het ingaan van de laatste speeldag kantelen. KV Mechelen en Eupen bengelden nu allebei op de laatste plaats met 26 punten, maar dankzij die strafschop had Mechelen een doelpuntenvoordeel van +1.

Van de zes wedstrijden die KV Mechelen vorig seizoen won, was Vertenten tweemaal de scheidsrechter. Hij had de 'kakkers' op 24 februari ook al een penalty cadeau gedaan in de 82ste minuut bij een 1-1 tegen Charleroi. Mats Rits had die gemist.

Het moest nu allemaal gebeuren op zondag 11 maart, de laatste speeldag. KV Mechelen thuis tegen Waasland-Beveren, Eupen thuis tegen Moeskroen.

Wij-zij

In Belga Sport over het omkoopschandaal bij Standard, dat ontdekt werd in 1984, doet de jonge Jos Daerden een imitatie van hoe coach Raymond Goethals in 1982 de Standard-spelers ervan overtuigde dat er geen andere keuze was dan die van Waterschei om te kopen: “As waale ’t niet doen, dan doen zaale ’t.”

Goethals doelde op zijn vorige werkgever, Anderlecht. Als Standard niks ondernam, zou Anderlecht vast iets illegaals ondernemen waardoor Standard alsnog naast de titel van 1982 zou grijpen. Met de uiteenzetting van het federaal parket, gisteren, lijkt het er sterk op dat de geschiedenis zich heeft herhaald.

Van Moeskroen is al jaren bekend dat het in handen is van de Israëlische makelaar Pini Zahavi. Eupen is dan weer eigendom van de Qatarese Aspire Zone Foundation. Die heeft een academie in Senegal en laat in de defensie bij Eupen nu toevallig de Senegalees Christophe Diedhiou rondlopen.

De federale politie in Hasselt begon begin dit jaar de mobiele telefoons van makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic te tappen. KV Mechelen was net voor Nieuwjaar overgenomen door nieuwe investeerders. Veljkovic had zelf een hele reeks nieuwe spelers getransfereerd om de degradatie te ontlopen, maar KV geraakte maar niet uit de degradatiezone weg. De speurders waren in de laatste weken van de reguliere competitie live getuige van hoe Veljkovic twee wedstrijden fixte.

Federaal magistrate Wenke Roggen: “De spelersmakelaar zou in samenspraak met vier bestuursleden van KV Mechelen rechtstreeks of via bevriende contacten de uitslag beïnvloed hebben van deze wedstrijden.”

De speurders waren in de laatste weken van de reguliere competitie, via telefoontap, live getuige van hoe Veljkovic twee wedstrijden fixte

Korting op auto

KV Mechelen heeft volgens het federaal parket én Vertenten gepaaid, én het bestuur van Waasland-Beveren. Financieel directeur van KVM Thierry Steemans is aangehouden. Van Waasland-Beveren zijn financieel directeur Olivier Swolfs en voorzitter Dirk Huyck in beschuldiging gesteld voor actieve omkoping. Die twee laatsten werden vrijgelaten onder voorwaarden.

Van Waasland-Beveren, dat Mechelen liet winnen met 2-0, werden gisteren keeper Davy Roef en ex-rechtsbuiten Olivier Myny ondervraagd. Myny kreeg destijds in de kranten een 4 als zwakste speler van zijn ploeg. Hij speelt nu bij OH Leuven. Beiden ontkennen.

Veljkovic ging graag en vaak duur tafelen met scheidsrechters Vertenten en Sébastien Delferière. Op TV Oost getuigde de Aalsterse Volkswagen-dealer François Thoen gisteren dat Veljkovic bij hem een auto was komen kiezen met Delferière. “Hij heeft een procentje meer gekregen dan de gangbare korting”, zo legde Thoen uit, zich zichtbaar van geen kwaad bewust.

Vertenten spaarde 300 euro uit. Hij is in het dagelijks leven radioloog in opleiding en verdient als scheidsrechter 2.500 euro bruto per maand.

Toch gedegradeerd

Sébastien Delferière blesseerde zich in februari aan zijn knie en bleef tijdens de ontknoping van het voetbalseizoen aan de kant. Toch wist ook hij volgens het federaal parket iets te regelen. Hij zou op vraag van Veljkovic de schorsing van een uitgesloten speler ongedaan gemaakt hebben.

Bart Vertenten werd nog op een andere manier gepaaid. “Er lijken contacten gelegd met twee sportjournalisten", zegt Wenke Roggen. "Om de quotering van scheidsrechtersprestaties in de krant te beïnvloeden.” Het gaat om verslaggevers van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws, die ontkennen dat ze ingegaan zijn op dergelijke vragen. 

Die bewuste 11 maart lijkt aan de andere kant van het land iemand te hebben geweten: "As waale ’t niet doen, dan doen zaale ’t." Na 58 minuten waande KV Mechelen zich bij een 2-0 voorsprong gered. Feest achter de kazerne. Tot Eupen 4 keer scoorde in 17 minuten. Met telkens, zoals dat heet, een "niet geheel vrijuit gaande" Christophe Diedhiou. KV Mechelen degradeerde, en dat was pas het begin van alle ellende.

Er zijn indicaties dat niet enkel de twee genoemde wedstrijden werden gefixt en de corruptie dieper geworteld zit. Want die bewuste 11 maart lijkt aan de andere kant van het land iemand te hebben geweten: 'As waale ’t niet doen, dan doen zaale ’t'