Keuzestress? Wij loodsen u door de moeilijkste Pukkelpop-dilemma’s

© EPA

Goed nieuws: de 34ste editie van Pukkelpop kondigt zich aan als zonnig, en dan hebben we het niet alleen over het weer maar ook over de erg gevarieerde line-up. Naast een verbrand festivalvel riskeren de tienduizenden bezoekers ook een plotse opstoot van keuzestress. Wij bieden graag een helpende hand bij de dilemma’s van Pukkelpop 2018.

Guy Stevens

Woensdag 15 augustus

Enkele jaren al zijn de Pukkelpoppers massaal aanwezig op woensdagavond. Aanvankelijk was dan alleen de Boiler Room open, de gigantische tent waarin heel het festival lang dj’s het beste van zichzelf geven. Het Tomorrowland van Kiewit, wordt het wel eens genoemd. Maar net als de voorbije twee jaar is er al meer te beleven op woensdag. Voornamelijk Belgische bands en artiesten treden er op verscheiden podia op, met twee grote dilemma’s als gevolg.

Zwangere Guy - Fleddy Melculy

Twee verschillende genres, maar beide acts leggen er dezelfde verbetenheid in. Zwangere Guy is een van de strafste Brusselse hiphoppers van het moment, die ook met zijn rapcollectief Stikstof wild om zich heen schopt en slaat. Even wild gaat het eraan toe bij Fleddy Melculy. Alle metalclichés moeten eraan geloven op de twee platen en tijdens de optredens, maar het klinkt vooral heerlijk vettig. Om maar te zeggen: twee toppers in hun genre op hetzelfde moment. Voor de fans een makkie om te kiezen, voor de neutrale muziekliefhebbers een dilemma van formaat.

Coely - Warhaus

Bijna hetzelfde verhaal bij Coely en Warhaus. Maar waar het er bij de twee voorgaande wild en hard aan toe gaat, kiezen Coely en Warhaus voor een veel rustiger feestje. De Mechelse is de vurigste van de twee en haalt geregeld snedige raps boven, maar bouwt toch vooral een heerlijk soulvol feestje waarin de nadruk ligt op dansen en zweten. Je heupen gaan ook bij Warhaus meteen aan het bewegen. Speelse baslijnen en mysterieuze donkere zangpartijen: Maarten Devoldere, die grote van Balthazar, bouwt er een heerlijk sfeertje mee op.

Donderdag 16 augustus

Arcade Fire - Nick Murphy (fka Chet Faker)

Het is quasi onmogelijk om op dit moment een opwindendere livegroep te vinden dan Arcade Fire. De Canadezen bouwen met hun discopop een sfeertje waarin je van emotie naar emotie geslingerd wordt. Nu eens uitbundig, dan weer een versnelling lager, maar altijd met de glimlach en met een performance waar het plezier van afspat. Een behoorlijk groot contrast met Nick Murphy, de man die tot voor kort optrad met artiestennaam Chet Faker. Hij grossiert in zweverige elektronische muziekjes, waar dansen toegelaten is en niet geraakt worden onmogelijk is. Onder zijn eigen naam klinkt het allemaal wat robuuster en steviger, maar ook nog beter.

Dua Lipa - James Holden & The Animal Spirits

Een atypische popster is het, die Dua Lipa. Ze heeft lak aan divastreken en breekt het ene record na het andere door te doen wat ze graag doet. Niet door toe te geven aan de regels die haar door platenmaatschappijen opgelegd worden: zij maakt de regels zelf. Haar rechttoe rechtaan popliedjes worden meegezongen door iedereen, zowel stoere rockers als hipstertieners. Een groot contrast met James Holden, die je met zijn band The Animal Spirits meeneemt op een trancetrip waar je beslist geen hallucinogenen voor nodig zal hebben. Verstand op nul en je overgeven aan de muziek: zo beleef je een James Holden-concert het best.

Vrijdag 17 augustus

The Sore Losers - Borns

Weinig groepen van eigen bodem kunnen zo indrukwekkend rocken als The Sore Losers. Weinig groepen staan ook zo cool met een gitaar als de Limburgers, die op Pukkelpop nog nooit ontgoochelden. Op andere festivals ook niet trouwens. Ze krijgen wel fikse concurrentie van Borns, die eruit ziet als een model voor een of ander modelabel maar zijn dagen toch vult door songs te schrijven op alle instrumenten die hij meester is, en het zijn er wat. Hij nestelt zich met zijn psychedelische pop graag in het zog van Tame Impala, Lana Del Rey en MGMT, maar wie weet demarreert hij na Pukkelpop gewoon weg uit die ferme kopgroep.

N.E.R.D. - Benjamin Clementine

Wat hebben we gelachen, toen Pharrell Williams de volledige line-up van Pukkelpop domweg lekte op zijn Twitter-account. Happy waren ze daar niet mee in Kiewit, maar ach: het nieuws dat de Amerikaan en zijn bende getalenteerde herrieschoppers naar Limburg afzakt maakt natuurlijk veel goed. Nu er nieuw materiaal is, lijkt de tijd ideaal om België weer voor zich te winnen. Wat in het nadeel van Pharrell en co speelt, is dat op hetzelfde moment van hun optreden in de Marquee een zekere Benjamin Clementine speelt. Een muzikaal genie, zegt The New York Times, wij houden het gewoon op een klasbak die genres overstijgt en met zijn nieuwe plaat uitstekend gewapend is om zowel fans van soul als rock in vervoering te brengen.

Amenra - Bruxelles Arrive

Zwarter en donkerder wordt het op Pukkelpop niet dan bij Amenra. De West-Vlamingen zijn in de metalwereld uitgegroeid tot de livegroep bij uitstek, met ver buiten België een uitstekende reputatie. Zelfs wie het genre niet genegen is, zal zwaar aangedaan de tent verlaten. Hun muziek en teksten gaan door merg en been. Wie het graag wat lichter houdt, kan bij Bruxelles Arrive terecht. Een hoofdstedelijk feestje, met de beste rappers die je daar vindt. Zullen aanwezig zijn: rastalent Roméo Elvis, wel eens de nieuwe Stromae genoemd door zijn theatrale optredens, en het energieke duo Caballero & JeanJass.

Zaterdag 18 augustus

Bazart - Sleaford Mods

Amper zijn we verlost van Goud, de oorwurm die Vlaanderen én Nederland veroverde en een pak radiogolven verslond, of daar is Bazart al met een nieuwe single. De voorloper van hun nieuwe plaat klinkt veelbelovend en borduurt verder op de radiovriendelijke Nederlandstalige songs die we van hen gewoon zijn. Veel minder radiovriendelijk gaat het eraan toe bij Sleaford Mods, twee losgeslagen Britten die punk levend houden en de maatschappij een geweten schoppen. De veertigers maken de regering met de grond gelijk en doen dat met gal van de allerduurste soort.

Imagine Dragons - Jungle - King Gizzard & The Lizard Wizard

Drie topgroepen op hetzelfde moment en dus slechts tijd voor één, zaterdagavond op Pukkelpop. Imagine Dragons is voor zij die niet van hokjes houden en het goed vinden dat hun favoriete band van genre naar genre slingert om hit na hit te scoren. Je herkent hun geluid in elk genre, maar van al te veel eigenheid kan je Imagine Dragons niet beschuldigen. Niet getreurd: hun optredens zijn telkens een feest met meer dan genoeg meezingmomenten. Wie liever een heel optreden lang danst, kan bij Jungle terecht. Moderne soul en funk en psychedelische grooves op een elektronisch en zwoel bedje: zelden klonk dat boeiender. Nog veel psychedelischer gaat het eraan toe bij King Gizzard & The Lizard Wizard, wellicht de beste rockband van het moment in dat genre. From Australia with rage, maar vooral met exotische invloeden uit wereldmuziek, surf en punk.

Kendrick Lamar - Cigarettes After Sex

De kroonprins van de hiphop, die op zijn uitstekende platen zweeft tussen jazz, funk en hiphop. De Amerikaan heeft het hart op de tong, is kritisch voor de president en komt op voor de afro-Amerikanen die gediscrimineerd worden. Een optreden van Lamar is als een rollercoaster die looping na looping onderneemt, je bij het nekvel grijpt zonder los te laten en een wervelwind aan woordcombinaties die je al het onrecht in de wereld doen inzien. Minder agressie en woede vind je bij Cigarettes After Sex, waar dromerige indiepop een nieuwe dimensie krijgt. Je waant je in een film, waarin je heerlijk meegezogen wordt en ondergedompeld wordt in een wereld waar melancholie en hartzeer de mooiste zaken op aarde zijn.

Ook deze mag je niet missen: The War on Drugs, Dua Lipa, Brockhampton, Mauro & De Kempenzonen (Maura Pawlowski met Willy Sommers en Daan Stuyven), Steak Number Eight en Travis Scott.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen