© BDD

Duo ranselt slachtoffer af met racket en stroomstootwapen en riskeert nu drie jaar cel

Twee Marokkaanse veertigers uit Turnhout riskeren drie jaar celstraf omdat ze in december 2016 Abdel El-Majdoub (43) hadden aangevallen met een tennisracket en een taser. “Ze bleven maar steken en slaan. Dit dacht dat ik het niet zou overleven.”

Ivo Meulemans

Wahid E.B. (43) en Rachid C. (43) moesten zich vrijdag verantwoorden voor de strafrechter in Turnhout voor ‘opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachtheid’. Aanvankelijk luidde de kwalificatie ‘poging doodslag’, maar het parket kon die betichting niet hard maken.

© BDD

Het duo takelde op 18 december 2016 Abdel El-Majdoub - bijgenaamd Fellaini vanwege zijn lange krullen - lelijk toe. “Ik had beloofd een gsm uit te lenen aan een vriendin. Plots kwamen E.B. en C. naar buiten gestormd. Ze staken me meteen met een taser in de nek. Vervolgens kreeg ik nog stoten op het voorhoofd en de borst. Ik raakte versuft en het leek alsof ik verlamd was. Ik kon me niet verweren”, verklaarde El-Majdoub eerder. “Nadien hebben ze met het stroomstootwapen ook mijn geslachtsdelen bewerkt en kreeg ik rake slagen met een houten tennisracket.”

Gapende wonden op voorhoofd

In het ziekenhuis moesten drie gapende wonden op het voorhoofd en een wonde op het achterhoofd worden gehecht. Zijn twee voorste tanden stonden los en vielen later uit. “Had een buurvrouw de politie niet gebeld, dan hadden de gevolgen veel ernstiger kunnen zijn”, zei meester Kelly Verboven. “Mijn cliënt durft het proces niet bijwonen. Hij kan de confrontatie met zijn twee belagers niet aan.”

Over het motief van de afranseling lopen de versies uiteen. “De daders moeten onder invloed zijn geweest van drank en drugs. Ze wilden me een lesje leren, omdat ik twee meisjes zou hebben verkracht, maar daar klopt niets van”, beweerde El-Majdoub aan de onderzoekers. “De meisjes hebben dat zelf ontkend. Dat onderzoek is op niets uitgedraaid.”

Rachid B. had een andere verklaring. “Die man bleef ons maar lastigvallen en bedreigen. Hij belaagde ons al drie maanden. We hadden de politie al verwittigd, maar die ondernam niets. Hij moest op dat adres niet zijn. Toen ik hem zag, heb ik vastgepakt wat voorhanden was. Het was nooit onze bedoeling hem zo zwaar te kwetsen.”

Rachid B. zit sinds 22 december 2016 in de cel, ook voor andere feiten. Hij heeft al veertien veroordelingen op zijn palmares. Wahid E.B. zat bijna een jaar in voorarrest en mocht de cel op 12 december vorig jaar verlaten.

Het Openbaar Ministerie vorderde drie jaar gevangenisstraf. “Rachid B. haalde twintig tot dertig keer uit met het tennisracket. Het slachtoffer kreeg slagen op het hoofd en het hele lichaam. Wahid E.B. bewerkte hem met de taser”, zei aanklager Sofie Bruyninckx. “Na de feiten sloeg het duo op de vlucht. De andere aanwezigen hebben geprobeerd het tennisracket te reinigen, maar niet alle bloedsporen waren verwijderd. Een camera aan een café in de buurt heeft alles geregistreerd. Op de beelden zijn de flitsen van de stoten met de taser te zien.”

Het slachtoffer vroeg 1.868 euro schadevergoeding. De advocate van Wahid E.B. vroeg hem een werkstraf op te leggen. “Toen El-Majdoub niet wilde vertrekken, is hij ontploft”, zei meester Lisa Nietvelt. “Een werkstraf geeft hem een duwtje in de rug om zijn leven weer op te nemen.”

Meester Walter Damen vroeg voor Rachid B. een autonome probatiestraf. “Ik stel voor dat hij een cursus agressiebeheersing volgt en werk zoekt. Hij heeft een opleiding als metser en behanger achter de rug. Hij beseft dat het vijf voor twaalf is.”

Het vonnis valt op 13 april.