De eerste werknemers arriveren deze ochtend bij het bedrijf in Koningshooikt.
VRT NWS

50 ex-werknemers terug aan het werk bij Van Hool na overname: "Heel blij om terug te kunnen werken"

Zo'n 50 ex-werknemers van busbouwer Van Hool in Koningshooikt zijn vanmorgen voor de eerste keer weer aan het werk gegaan, na de overname van het bedrijf. Van Hool ging enkele weken geleden failliet, en iedereen werd ontslagen. Enkele honderden mensen kunnen wel terugkeren bij de overnemers. De eerste 50 kwamen vanmorgen de fabriek terug opstarten.

"Ik had 15 jaar dienst en ben heel blij om terug te mogen werken. Van Hool is altijd beetje familie geweest", reageert Jarne vanmorgen aan de poort van het bedrijf. "Het is mijn eerste dag terug, ik ben heel benieuwd om iedereen terug te zien. Normaal werk ik 8 weken onder interimcontract, daarna mogelijk terug met een vast contract. Het is nog afwachten onder welke voorwaarden dat zal zijn."

Heropstart in verschillende fases

De overnemer van Van Hool is GRW, een partnerbedrijf van het Duitse Schmitz Cargobull, een Zuid-Afrikaanse producent van tankwagens en opleggers. De opstart zal in drie fases verlopen.

In de eerste fase worden alle voertuigen die zich al in een eindfase bevinden, volledig afgewerkt door een beperkt aantal medewerkers. Tegen begin juni wil GRW volledig operationeel zijn in Koningshooikt, met een tewerkstelling tot 350 medewerkers.

"Het is toch een beetje spannend, ik heb hier 36 jaar gewerkt, ben een maand geleden weggegaan, en hier ben ik terug. De meeste mensen die hier nu opdagen, zijn door een leidinggevende gecontacteerd. Een paar waren al elders aan de slag" vertelt de verantwoordelijke voor de productie Jos Hendrickx die zijn collega's begroet aan de poort.

"We gaan proberen de fabriek terug in gang te krijgen, en daarna gaan we nieuwe productielijnen opstarten. Ik heb altijd bij de industriële voertuigen gestaan en heb er alle vertrouwen in."

De poort van het overgenomen bedrijf Van Hool.
VRT NWS

Meest gelezen