Koen V.S. werd een van de opgemerkte figuren in Alloo in de Gevangenis.

Antwerpse topcrimineel riskeert opnieuw celstraf: nu voor gijzeling drugsdealer

Het Openbaar Ministerie heeft zeven jaar cel geëist tegen de beruchte drugscrimineel Koen V.S. (39), een voormalig kopstuk van de legendarische ‘Bende van 700 miljoen’, wegens gijzeling en afpersing van een andere drugscrimineel.

Joris van der Aa

Drugscrimineel Johannes W. stapte op 20 februari 2016 naar de lokale politie van Antwerpen om zijn verhaal te doen over een onwaarschijnlijke ontvoering en gijzeling waar hij slachtoffer van zou zijn geworden. W. vertelde de politie dat hij een week eerder door enkele zware jongens werd gekidnapt en gevangen werd gehouden in een kelder, ergens in Balen. De gangsters zouden hem tijdens de gijzeling hebben bedreigd en gefolterd, onder meer door brandende sigaretten in zijn gezicht te duwen. Johannes W. verklaarde dat zijn kidnappers over een indrukwekkend wapenarsenaal beschikten. Zo zou hij bedreigd zijn met een M16 machinegeweer, kalasjnikovs, een shotgun en een magnum handvuurwapen.

Johannes W. wees niet alleen kickbokser en drugstrafikant Koen V.S. aan als een van de leiders van de gijzeling, volgens hem werd hij ook mishandeld door de beruchte Limburgse drugsgangster Rachid D., die enkele jaren geleden ook al opdook als een van de mogelijk killers in het onderzoek naar de Kasteelmoord op Stijn Saelens. Rachid D. zou gelieerd zijn aan de organisatie van de voortvluchtige Nederlandse ‘zigeunergodfather’ Janus van Wesenbeeck. Later zou tijdens het onderzoek blijken dat ­Rachid D. niets met de gijzeling te maken had, omdat hij op het moment van de feiten nog onder elektronisch toezicht stond.

8 kilogram cocaïne

De aanleiding voor de ontvoering van Johannes W. was volgens zijn eigen verklaring een partij van 40 kilogram heroïne die hij zou zijn kwijtgespeeld. De drugs zouden eigendom zijn geweest van een bende waar Koen V.S voor werkte. V.S. en zijn handlangers zouden daarom 75.000 euro van hem eisen. Later wijzigde Johannes W., die momenteel in een Nederlandse gevangenis zit wegens drugshandel, zijn verklaringen een aantal keer. Zo vertelde hij in een tweede verklaring dat het niet om een verloren lading heroïne ging, maar om een partij van 8 kilogram cocaïne die eigendom zou zijn geweest van Koen V.S. Volgens de tweede verklaring zou V.S. daarvoor 200.000 euro eisen van Johannes W.

Tijdens het onderzoek kwam ook Flor B. uit Lommel in beeld. Johannes W. wees de man aan op een foto van mogelijke verdachten en volgens het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) waren in de auto van de ontvoerders ook DNA-sporen van Flor B. aangetroffen. Maar dat DNA-onderzoek was volgens de advocaat van Flor B. helemaal niet volgens de regels van de kunst uitgevoerd. En ook met de interpretatie van de resultaten van het DNA-onderzoek schort er iets, zo pleitte meester Pol Vandemeulebroucke, de advocaat van Flor B.

DNA-onderzoek

“Wij hebben zelf onderzoek laten verrichten door gerechtsdeskundige dokter Bolt”, aldus Vandemeulebroucke. “Bolt kwam tot de vaststelling dat het DNA-onderzoek van het NICC niet op een wetenschappelijk verantwoorde manier werd uitgevoerd. Bovendien kan uit dat DNA-onderzoek helemaal niet worden afgeleid dat het DNA-profiel dat in de wagen van de kidnappers werd aangetroffen matcht met dat van mijn client Flor B. In werkelijk komt het DNA-mengprofiel overeen met dat van ongeveer 400.000 Belgen.”

Vandemeulebroucke vroeg de rechtbank daarom zijn client vrij te spreken. “Mijn client kent Koen V.S. niet. En met de andere verdachten was hij ooit bevriend, maar had hij al een tijd geen contact meer. Tegen mijn client zijn er enkel de zeer onbetrouwbare verklaringen van het slachtoffer Johannes W., die bovendien een crimineel is.”

Kofferbak vol speed

Koen V.S. wordt niet alleen vervolgd voor de gijzeling en de afpersing van Johannes W., hij zou ook een grote Nederlandse kickboksorganisatie hebben opgezadeld met valse facturen. De oplichtingspraktijken geeft V.S. toe, maar de gijzeling en afpersing ontkent het voormalig lid van de ‘Bende van 700 miljoen’ ten stelligste. V.S. was zelf niet aanwezig in de rechtbank, omdat hij in Nederland in de gevangenis zit.

V.S. werd vorig jaar tijdens een grenscontrole bij Berendrecht gearresteerd met een kofferbak vol met speed.