Kleuterjuf Sofie (19) is niet gelovig, maar laat zich toch dopen om makkelijker aan job te geraken

© *

Tijdens het paasweekend zullen in ons land 239 volwassen mannen en vrouwen worden gedoopt, het hoogste aantal in jaren. Voor Limburg gaat het om vijf mensen. Opvallend: de Genkse kleuterjuf Sofie Habex (19) - die zich pas in 2019 laat dopen - doet dat niet uit geloofsovertuiging, maar wel om makkelijker aan een job binnen het katholiek onderwijs te raken.

RUBEN STEEGEN

Het aantal volwassenen dat zich in ons land op Stille Zaterdag laat dopen zit al jaren in de lift: van 143 mannen en vrouwen in 2010 naar 239 mensen dit jaar. Vooral in en rond het Brusselse kiezen veel meerderjarigen voor het doopsel. In onze provincie gaat om vijf mensen, twee minder dan in 2016.

Ongedoopte kleuterjuf

De Genkse Sofie Habex (19) is een van de volwassen Limburgers die bewust voor een doopsel op latere leeftijd kiezen. “Omdat mijn vorming nog maar net is gestart, word ik pas in 2019 gedoopt”, vertelt de studente kleuteronderwijs aan de PXL. Opvallend is wel dat Sofie niet uit geloofsovertuiging voor de kerk heeft gekozen. “Ik doe het in de eerste plaats om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Mijn ouders hebben mij als kind niet gedoopt zodat ik later zelf kon kiezen. Ik was dat eigenlijk niet van plan, maar als ongedoopte kleuterjuf vind je helaas moeilijk werk in het katholiek onderwijs. Vandaar mijn beslissing. Ik geloof niet echt, maar sta wel open voor de boodschap van de kerk. De pastoor die mij begeleidt weet dat, en hoopt dat mijn geloof tijdens de vorming zal groeien. Ik sta er in ieder geval voor open.”

Geert De Kerpel, woordvoerder van kardinaal Jozef De Kesel, benadrukt dat een jobkeuze geen motivatie voor het doopsel zou mogen zijn. “Bovendien is dat ook niet nodig”, onderstreept topman Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Christelijke projecten

“Vroeger was het vaak zo dat katholieke scholen de voorkeur gaven aan gedoopte leerkrachten, maar bij de start van dit schooljaar hebben de bisschoppen verklaard dat het katholieke net ook ongedoopte leerkrachten verwelkomt. Op veel plaatsen was dat trouwens al zo. Of je al dan niet gedoopt bent, mag geen handicap vormen bij het solliciteren. Wél engageert een leraar zich om mee te werken aan het christelijk geïnspireerde pedagogische project van de school”, aldus Boeve.

Geen godsdienst geven

Ongedoopte leerkrachten mogen evenwel geen godsdienst geven. “Maar dan kan een collega inspringen, wat nu soms ook voor andere vakken gebeurt.”

Volgens het bisdom Hasselt vormen leerkrachten die enkel voor hun job voor het doopsel kiezen een absolute minderheid. “De vijf Limburgers die dit paasweekend worden gedoopt, doen dat allemaal uit volle geloofsovertuiging.”