© Jan Van der Perre

Antwerpenaar blij met toeristen in de stad: vooral gezinnen en singles worden graag gezien

De meeste Antwerpenaren zijn blij dat hun stad een toeristische bestemming is en vinden dat er nog meer inspanningen mogen gedaan worden om mensen te lokken. Maar liefst 90% vindt het bovendien leuk om toeristen te helpen.

Patrick Van de Perre

Dat blijkt uit een bevraging, onder 1.174 Antwerpenaren die binnen de Ring wonen, die door Toerisme Vlaanderen in augustus van dit jaar werd uitgevoerd. Volgens 78% van de ondervraagde bewoners helpt toerisme ook om de culturele identiteit van de stad te bewaren en leidt het ertoe dat er meer historische gebouwen worden gerestaureerd.

“We wilden onder meer meten hoe de Antwerpenaar reageert op de populariteit van hun stad onder toeristen. Onder meer omdat in andere steden, zoals Barcelona, Amsterdam en Venetië, het aantal toeristen soms voor problemen en grote drukte zorgt. In Antwerpen is dat niet het geval en dat zijn de bewoners duidelijk met ons eens”, zegt de Antwerpse schepen voor Toerisme, Koen Kennis (N-VA).

12 miljoen dagjesmensen

Antwerpen ontvangt jaarlijks ongeveer 1,9 miljoen verblijfstoeristen. Dat zijn mensen die minstens één nacht in de stad doorbrengen. Verder ontvangt de stad ieder jaar nog eens 12 miljoen dagjesmensen. De meeste toeristen komen uit Nederland, eigen land, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. “Ook toeristen uit de Verenigde Staten komen vaak naar Antwerpen en we zien het aantal toeristen uit Spanje, Italië en Duitsland stijgen”, gaat de schepen verder.

Uit de bevraging blijkt dat de Antwerpenaar vooral meer individuele toeristen wil zien komen. 71% is daar voorstander van, terwijl slechts 37% meer groepsreizen wil in Antwerpen. “Koppels, met of zonder kinderen, en singles vallen minder op. Het is dan ook logisch dat de Antwerpenaar hen het liefst ziet komen. Mensen die in groep reizen zijn uiteraard welkom. Maar ook voor ons is dat niet de grootste prioriteit”, zegt Koen Kennis.

Jaarlijks 4% meer overnachtingen

Antwerpen wil jaarlijks 4% meer toeristische overnachtingen. Ook wil het stadsbestuur het aantal dagjestoeristen zien stijgen met 3,6% per jaar. Dat moet dan vooral gebeuren door nog meer in te zetten op shopping en evenementen.

“De winkelzondagen blijven ook volgend jaar behouden en in 2020 hebben we met het Modejaar een groot evenement. Maar we willen ook wijken buiten de kernstad extra onder de aandacht brengen. Dat is een goede manier om het toerisme te spreiden en tegelijkertijd minder bekende buurten of plekken bekend te maken bij toeristen”, aldus de schepen.

In de wijken wordt trouwens niet alleen op mode gefocust. “Zurenborg heeft een aantal evidente troeven om toeristen te lokken, maar we willen bezoekers ook naar het Middelheim, met zijn park en openluchtmuseum, lokken. En waarom zouden we in Hoboken aan het water geen molen bouwen zoals die in het verhaal van Nello en Patrasche voorkomt. Een plek waar toeristen die van dit verhaal houden iets kunnen eten en drinken.”

Koen Kennis wil een wijkgids maken die het voor toeristen eenvoudiger maakt om plekken buiten het historisch centrum op te zoeken en er komen filmpjes waarin mensen wijken promoten. “Die zullen we onder meer via de sociale media verspreiden.”

Tot slot is Antwerpen bezig met een spreidingsplan voor evenementen. Dat moet ervoor zorgen dat de historische binnenstad niet overbelast geraakt en dat minder bekende buurten een graantje meepikken.

“Veel mensen willen bij voorkeur hun evenement in de historische kern van de stad zien plaatsvinden. In een aantal gevallen suggereren we hen een andere locatie. Spoor Oost is er zo een. Het is een plek waar steeds vaker initiatieven worden georganiseerd.”

Kan ik u helpen?

Antwerpen lanceert in februari de Ask Antwerp-app. Toeristen die vragen hebben of tips willen, kunnen via de app rechtstreeks bij de Antwerpenaar terecht.

“Elke Antwerpenaar kan een local worden en op die manier toeristen verder helpen. Als een toerist bijvoorbeeld een goed restaurant in een bepaalde wijk zoekt, kan een Antwerpenaar via de app met hem chatten”, zegt de Antwerpse schepen voor Toerisme, Koen Kennis (N-VA).

De schepen meent dat de Antwerpenaar zelf nog altijd de beste gids is en dergelijk initiatief ook toeristen positief zal worden onthaald. “Mensen die de stad zoeken zijn vaak op zoek naar onbekende of originele adressen en dit vind je niet altijd terug in de toeristische gidsen. De app is daar een antwoord op.”

Meer informatie over de app kan u hier vinden: https://www.visitantwerpen.be/nl/goed-om-te-weten/apps/ask-antwerp/word-een-ask-antwerp-local