Direct naar artikelinhoud
OverzichtOorlog in Oekraïne

‘Rusland is bereid om verliezen te incasseren. Wij niet’: 8 artikels over de oorlog in Oekraïne van deze week

Oekraïne-bundeling 28/04Beeld AP / Tyler Hicks / US Army

Wat is er deze week gebeurd in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne? Met dit overzicht van 8 artikels bent u weer helemaal mee.

Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne ook in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

1. Baltische landen gaan in oorlogsmodus, moeten wij volgen? ‘Poetin moet merken dat we dit niet pikken’

Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen, NAVO-baas Jens Stoltenberg, Pools president Andrzej Duda, allemaal waarschuwen ze voor een nakende Russische confrontatie met de NAVO. Met de dringende boodschap dat we ons moeten voorbereiden op een oorlog. Maar hoe ver staan we daar mee?

“Rusland is bereid om verliezen te incasseren. Wij niet. Dat is een van onze grootste handicaps.”

Lees de analyse.

Soldaten van het Letse leger bij een training in Zweden.Beeld AFP

2. Frans oud-president François Hollande in gesprek met ‘De Morgen’: ‘Poetins doel blijft om de grenzen van de Sovjet-Unie te herstellen’

In een exclusief gesprek met De Morgen wijst de Franse oud-president François Hollande (69) op de urgentie van meer Europese steun voor Oekraïne en de nood aan grotere druk op Israël én Iran om tot een vredesakkoord voor Gaza en een Palestijnse staat te komen.

Ook waarschuwt hij voor oprukkend uiterst-rechts in de EU. “Als Frankrijk geleid zou worden door een extreemrechtse partij zou heel Europa tot stilstand komen.”

Lees het interview.

François Hollande: 'Mijn boodschap is dat Europa zal zijn wat de nieuwe generaties willen dat het zal zijn.'Beeld Anthony Dehez

3. Russisch leger duwt gaspedaal volop in in Oost-Oekraïne, voordat westerse wapens toekomen

Rusland probeert zoveel mogelijk terreinwinst te boeken voordat nieuwe Amerikaanse en Europese wapens aankomen op het Oekraïense strijdtoneel. Bij Tsjasiv Jar proberen tienduizenden Russen door te stoten in de regio Donetsk. Mogelijk is ook Charkiv het doelwit van een zomeroffensief.

“Het Russische leger zal de komende weken waarschijnlijk tactische winst blijven boeken op het strijdtoneel, terwijl het zijn offensieve operaties intensiveert in afwachting van de komst van westerse hulp”, aldus het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW), dat de oorlog nauwgezet in kaart brengt.

Lees het artikel.

Een Oekraïense soldaat passeert een beschadigd flatgebouw in Tsjasiv Jar, waar zware gevechten met de Russische strijdkrachten plaatsvinden.Beeld AP

4. Iraanse en Noord-Koreaanse hulp aan Rusland deden VS bijdraaien: Oekraïne zet felbegeerde raketten meteen in

De Verenigde Staten hebben eerder deze maand ATACMS-raketten met een bereik van 300 kilometer naar Oekraïne gestuurd. Bovendien zijn ze al minstens twee keer met succes ingezet, onder andere vorige week, toen een peperduur Russisch luchtafweersysteem op de Krim met de grond gelijk werd gemaakt.

De raketten bevinden zich ook in het nieuwe Amerikaanse steunpakket dat door de Verenigde Staten is aangekondigd. Verwacht wordt dat de Oekraïners de komende tijd meerdere belangrijke Russische doelwitten op de Krim zullen proberen aanvallen.

Lees het artikel.

Een batterij ATACMS-raketten wordt in een Himars-raketsysteem geladen. (archiefbeeld)Beeld AP

5. Waarom de Oekraïense blunder in het dorpje Otsjeretyne grote gevolgen kan hebben

Het dorpje Otsjeretyne in de Donbas viel vorig weekend minstens voor de helft in Russische handen door een Oekraïense blunder. Die had nog grotere gevolgen kunnen hebben, en bovendien is het gevaar nog niet geweken.

“Voor Oekraïne valt te hopen dat dit niet symptomatisch is voor de rest van het front”, zegt militair analist en historicus Tom Simoens.

Lees het artikel.

Oekraïense militairen bij Otsjeretyne in februari van dit jaar, toen het dorpje nog stevig in Oekraïense handen was.Beeld TYLER HICKS / NYT

6. Roger Housen: ‘Dat Lavrov Charkiv als doel noemt, maakt deel uit van de Russische strategie’

De pijlen van het volgende Russische offensief zijn op Charkiv gericht, zo beweert het Kremlin. Met een spervuur van drones en raketten wil het alvast angst zaaien bij de bevolking.

Maar is de stad ook een realistisch doelwit? “Het zal zeker niet voor dit jaar zijn”, zegt oud-kolonel Roger Housen. “Het is een heel omvangrijk en complex objectief. Om de stad in te nemen, zouden de Russen 150.000 manschappen moeten vrijmaken. Dat is voor het Russische leger niet mogelijk.”

Lees het artikel.

Familieleden en vrienden rouwen bij de doodskist van de 31-jarige militaire arts Nazari Lavrovsky op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Nazari stierf op 18 april toen hij gewonde strijdmakkers hielp evacueren aan het front bij Charkiv.Beeld AP

7. Hoe de Amerikaanse Abrams-tanks op het slagveld in Oekraïne ‘een dodelijke slag’ wordt toegebracht

Het Oekraïense leger heeft de zware Abrams-gevechtstanks die het vorig jaar van de Verenigde Staten heeft gekregen, voorlopig van het front teruggetrokken. De tanks, die ooit als de speerpunt van het Oekraïense tegenoffensief werden gezien, blijken op het slagveld te kwetsbaar voor Russische drones.

“Het dronegevecht in Oekraïne verandert de moderne oorlogsvoering en dreigt de manier waarop de Abrams-tanks in toekomstige conflicten gebruikt zullen worden, volledig te herschrijven.”

Lees het artikel.

Een Abrams-gevechtstank (archiefbeeld).Beeld AP

8. Europese leiders roepen nu ‘hoera’ over de Amerikaanse hulp aan Oekraïne, maar die ontslaat hen er niet van om zelf de steun op te drijven

Na maanden politiek getouwtrek is in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden 61 miljard dollar aan militaire steun voor Oekraïne toegezegd. Dat is om meerdere redenen opbeurend nieuws.

Maar dat mag niet tot Europees achteroverleunen leiden, schrijft Barbara Debusschere in dit commentaarstuk.

‘Rusland is bereid om verliezen te incasseren. Wij niet’: 8 artikels over de oorlog in Oekraïne van deze week
Beeld Eva Beeusaert - NYT / David Guttenfelder