Direct naar artikelinhoud
Partijcongres

Nederlander Jesse Klaver kleurt Groen-congres

Kristof Calvo, Jesse Klaver en Meyrem Almaci poseren voor een selfie.Beeld BELGA

De Nederlandse fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver was zaterdag in Mechelen de eregast op het Next!-congres van Groen. Zijn partij kwam eerder deze week als winnaar uit de bus bij de lokale verkiezingen in Nederland. 

Klaver was de geknipte persoon om zijn Vlaamse vrienden een hart onder de riem te steken op een goed half jaar van onze gemeenteraadsverkiezingen. In tegenstelling tot traditionele congressen, kozen de groenen niet voor een politieke speech waarin de voorzitter uithaalt naar de andere partijen. Klaver en Groen-voorzitster Meyrem Almaci hielden wel een uiteenzetting, maar die was vooral een inleiding op een vragenronde waarbij de aanwezige militanten hun vragen aan de sprekers konden stellen.

Klaver stond stil bij de polarisatie in de samenleving, het identiteitsdebat en hoe de groenen daarmee moeten omgaan. Hij vindt dat linksen en progressieven te veel in dat debat verzeild zijn geraakt. Niet dat ze het debat moeten ontwijken, maar ze moeten er een andere richting aan geven.

'Durf de markt te attaqueren'
Jesse Klaver

"Onze taak moet zijn te proberen mensen bij elkaar te brengen", aldus Klaver. "De problemen van de buschauffeur, de problemen van de vrouw in de zorgsector, de problemen van de onderwijzer, ze zijn allemaal dezelfde. Wij moeten ervoor zorgen dat hun 'deelbelangetjes' met elkaar worden verbonden."

Groenen moeten zich volgens Klaver afzetten tegen het beeld dat het belang van het grote geld altijd wint. "Durf de markt te attaqueren", luidde het. Opvallend was ook zijn pleidooi om pro-Europees te blijven. Je mag niet blind zijn voor zaken die verkeerd lopen in Europa, dixit Klaver, maar in zijn ogen gaat het vaak "om verkeerde beslissingen van verkeerde mensen". Om dan nog met een electorale aanmoediging af te sluiten: "Ik geloof dat de groenen het initiatief op links definitief kunnen overnemen".

De doeners

Zijn gedachtegang vertoonde - niet onverwacht - grote gelijkenissen met het discours van Groen-voorzitster Almaci. De partij omarmt al langer "de doeners" in onze samenleving. "De helden van elke dag die de wereld wat zachter maken. Die doen wat onze regeringen te vaak nalaten." De samenwerking die Klaver predikt, komt bij Almaci neer op de ambitie van Groen om ervoor te zorgen dat mensen "over de brug komen en elkaar ontmoeten".

De doeners
Beeld BELGA

Ook het populisme kreeg een plaats in Almaci's toespraak. "Rechts heeft zijn best gedaan om van politiek een vies woord te maken", luidde het. Al zag ze ook een positief gevolg aan de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump. "Meer mensen zijn nu bezig met politiek. Er waren meer mensen op de Women's March dan op zijn inauguratie."

De keuze voor interactie en debat werd overigens ook als formule in het hele congres gehanteerd. Zo konden de leden in dialoog gaan met bekende gasten als tv-figuur Bert Gabriëls, psychiater Dirk De Wachter, schrijver Geert Mak, voetbalanaliste Imke Courtois en sporteconoom Trudo Dejonghe.