© BEPR

‘Opa’ Eddy (62) betoogt mee tussen massa klimaatscholieren: “Ik heb hier niemand van mijn leeftijd gezien”

Het overgrote deel van de betogers in Brussel waren scholieren uit de middelbare school. Maar tussen de vele duizenden boze en bezorgde jonge mensen liet ook Eddy Baert uit Lier zich gelden. De 62-jarige gepensioneerde beenhouwer, die jarenlang een zaak had in Borsbeek, toonde zich minstens even boos en bezorgd en schreeuwde daarom mee zijn keel schor voor de klimaatzaak.

Bert Provoost

Eddy toonde zich tijdens de mars in Brussel meer dan een meeloper. Enthousiast marcheerde hij tussen het jonge geweld, uitbundig zwaaiend met zijn pancarte met daarop ‘Doe het nu, om onze kinderen geen wereld na te laten met rampen’. Sommige jongeren gingen met hem op de foto en meer dan eens zette hij hoogstpersoonlijk nieuwe spreekkoren in gang, gaande van ‘Meer doen voor het Groen’ tot het universele ‘Heee, hooo’. “Ik probeer er mee de sfeer in te brengen. Al is daar zeker geen gebrek aan. Dit doet iets met mij, dit is uniek. Ik word er bijna emotioneel van. Dit enthousiasme maakt me fier over de mensen van nu.”

“Wakker schudden”

Zijn motivatie om naar Brussel af te zakken is welomlijnd. “Ik ben hier om de gepensioneerden te overhalen om te helpen. Zij moeten naar hier komen om de jongeren te helpen en af te lossen, zodat zij zich weer op hun schoolboeken kunnen concentreren. Ik heb hier nog niemand van mijn leeftijd gezien. Iedereen lijkt minstens veertig jaar jonger. Ik vind het trouwens erg dat het de jongeren zijn die de oudere generatie moet wakker schudden. Het is niet te begrijpen dat wij nog niet meer gedaan hebben.”

Er zou nog meer verontwaardiging moeten zijn, vindt Eddy. “Als ik tegen vrienden van mijn leeftijd over het klimaat spreek, dan halen ze hun schouders op. Of ze vragen wat dan niet allemaal zal kosten. Dat vind ik jammer. Wij moeten er zijn voor de toekomstige generaties. Voor mij persoonlijk zal dat nieuwe klimaat niet zo veel meer veranderen. Maar ik heb vijf kleinkinderen, ik wil ook voor hen een leefbare wereld.”

Geen typische groene

Eddy noemt zichzelf geen typische groene. “Zo zou ik mezelf niet omschrijven, ik sta normaal gezien ook niet op de barricaden. Ik doe gewoon meer en meer mijn best om de aarde goed achter te laten voor de volgende generaties. Ik ben kleiner gaan wonen en ik wek mijn energie op met zonnepanelen. Ik ben een gepensioneerd beenhouwer, die lang een zaak in Borsbeek heeft gehad. Nu probeer ik op een andere manier wat bij te dragen aan de maatschappij”, zegt de 62-jarige Lierenaar, die uit Berlaar afkomstig is.

Langs de kant van de weg stonden ook nog een aantal senioren die zich ‘Grootouders voor het klimaat’ noemden. Ze applaudisseerden onophoudelijk voor de spijbelende jeugd. “Ik hoop dat hier volgende week nog veel meer mensen van onze leeftijd staan. Niet langs de kant, maar tussen de jeugd om samen met hen de politici wakker te maken. Dat zou mooi zijn”, besluit Eddy.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER