Charlotte Van Brabander praat met BV’s over geld in nieuwe podcast: “Er zijn gasten bij die het financieel best lastig hebben”

© RR

‘Finfluencer’ Charlotte Van Brabander lanceert vandaag de podcast Geldtaboe. Daarin praat ze met bekende Vlamingen over geld en hun ‘geldpersoonlijkheid’. “Hoe Bart Appeltans nadenkt over geld, dat ligt mijlenver van hoe Nora Gharib ermee omgaat.”

Eline Debie

Véronique De Kock, Conner Rousseau, Klaasje Meijer, Herman Verbruggen, William Boeva, Nora Gharib en Bart Appeltans. Het zijn maar enkele van de dertien bekende Vlamingen die zich door Charlotte Van Brabander lieten overtuigen om in een microfoon over hun geld te praten. “Geld is in ons land een groter taboe dan seks”, zegt de finfluencer en auteur. “Ik merk dat ik er zelf met weinig mensen over praat, hoewel ik het een super boeiend onderwerp vind. Als bekende mensen erover durven spreken, doen we het misschien allemaal wat meer?”

Volgens Charlotte hangt er “een donkere wolk” boven het onderwerp. Die wil zij weghalen. “De ongelijke verdeling, de eigenwaarde die we eraan koppelen, de schaamte, boosheid, angsten en dromen maken het een emotioneel onderwerp. Ik heb dat heel hard gemerkt na De verraders”, zegt ze over het VTM-programma waaraan ze vorig jaar deelnam. “Ik had in een artikel gezegd: ‘Mijn dochter wordt miljonair’. Dat is pure wiskunde. Ik ben al voor haar aan het beleggen en heb berekend dat zij zo goed als zeker miljonair zal worden. De haatreacties die ik daarop heb gekregen… Toen dacht ik: wow, geld is een megagrote emotie. Die wil ik ontwapenen.”

“Geld is in ons land een groter taboe dan seks. Als bekende mensen erover durven spreken, doen we het misschien allemaal wat meer?”

Charlotte Van Brabander

Finfluencer

Geen bedragen maar ‘types’

Wie te weten wil komen hoeveel geld miljonair Marc Coucke op zijn spaarrekening heeft staan, komt bedrogen uit. “Het gaat niet concreet over bedragen, omdat ik dat niet relevant vind”, legt Charlotte uit. “Ik praat met gasten over hoe ze geld uitgeven, hoe ze opgegroeid zijn met geld, over hun financiële blunders en zorgen. Ja, zelfs Marc Coucke heeft geldzorgen.” De aflevering met Coucke staat vanaf dinsdag op alle podcastplatformen, net als de aflevering met Lotte Vanwezemael.

© RR

Aan de hand van een persoonlijkheidstest achterhaalt Charlotte telkens het ‘geldtype’ of de ‘geldpersoonlijkheid’ van haar gast. “Hoe iemand als Bart Appeltans nadenkt over zijn geld, dat ligt mijlenver van hoe bijvoorbeeld Nora Gharib ermee omgaat. Bart is iemand die heel spaarzaam is en goed nadenkt over wat hij uitgeeft. Nora is roekelozer met haar geld. Als ze iets verdient, wil ze het delen. Ze leeft in het moment en is totaal niet bezig met geldzaken.”

LEES OOK. Waarom vrouwen vaak pas als volwassene de diagnose ADHD krijgen: “Ze doen hun best om toch een ‘braaf meisje’ te zijn”

Dat geldtype bepaalt voor een groot deel je financieel succes. “Bart is wat we noemen een ‘heerser’: hij werkt heel hard en graag, combineert veel dingen en geeft niet graag werk uit handen. Naast zijn tv-werk heeft hij een eigen architectenbureau en verkoopt hij online cursussen. Hij is financieel succesvol, maar niet per se vanwege zijn werk in de media. Daarmee alleen kom je er gewoon niet. Er waren gasten met een mediacarrière die het financieel best lastig hebben. Zij vergeten op het einde van de maand facturen te maken en denken dan: shit, ik kom niet rond. Het is niet omdat je bekend bent, dat je ’t gemaakt hebt. Je moet er slim mee omgaan.”

Dure sneakers

Een opvallende gast is Conner Rousseau. De aflevering met de Vooruit-politicus verschijnt twee weken voor de verkiezingen. “Maar het is zeker geen politiek promopraatje. Soms ging hij die richting uit, maar dan stuurde ik het gesprek er van weg”, verduidelijkt Van Brabander. “Ik wou hem er graag in omdat ik héél benieuwd was naar zijn geldtype. De persoon die hij naar buiten toe is, was voor mij niet te rijmen met de socialist die het opneemt voor de armen.”

“Je geldtype is als een vergrootglas op je persoonlijkheid. How you do money, is how you do everything”

Charlotte Van Brabander

Finfluencer

“Hij verschijnt zonder schaamte bij de koning met Alexander McQueens aan, sneakers die toch makkelijk 500 euro kosten. Hij ziet er altijd piekfijn uit. Nu ik met hem gebabbeld heb, weet ik: het houdt helemaal steek. Mijn beeld van hem is veranderd. Niet dat ik daarom wel of niet op hem ga stemmen, maar ik begrijp hem wel beter.”

Charlotte hoopt dat luisteraars door de podcast zichzelf en anderen beter leren kennen. “Eigenlijk is het een psychologische podcast. Ik heb heel diepe, open gesprekken gehad met gasten. Bij William Boeva stonden de tranen me op een bepaald moment in de ogen. Je geldtype is als een vergrootglas op je persoonlijkheid. How you do money, is how you do everything. Als je je relatie met geld begrijpt, komt dat je relaties met anderen en je financieel succes ten goede.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen