Direct naar artikelinhoud
ReportageWK Hockey

Australië verstaat de kunst van het lelijk winnen, de Nederlandse hockeymannen nog niet

Wereldkampioen hockey Australië waant zich onverslaanbaar. Wat kan Nederland zaterdag in de halve finale van het WK in India uithalen tegen de gele vechtmachine van gespierde mannen?

De Australische hockeyers poseren na de kwartfinale tegen Frankrijk voor een selfie.Beeld AFP

Het is een imponerend gezicht: de gespierde schouders, biceps en onderarmen in de mouwloze shirts van het Australische hockeyteam. Ze verraden vele uren in het krachthonk. De Australiërs stralen onoverwinnelijkheid uit als ze tijdens het WK het veld betreden voor het volkslied. Niet zonder reden. Op het WK hockey in Bhubaneswar is nog geen wedstrijd verloren.

Australië kan in India voor de derde keer op rij wereldkampioen worden. Zaterdag speelt de titelhouder tegen Nederland, dat in 1998 voor het laatst wereldkampioen werd en slechte herinneringen bewaart aan het vorige WK-duel. In de finale van 2014 werd Nederland voor eigen publiek met 6-1 overklast door Australië.

Een pak servetjes

Is de ploeg van Max Caldas nu wel bestand tegen de Aussies? Na de verloren finale in Den Haag, vier jaar geleden, was een van de belangrijkste kritiekpunten dat de Nederlanders fysiek niet waren opgewassen tegen het sterke Australië. De filosofie van toenmalig bondscoach Paul van Ass: hockey draait om snelheid en techniek. Maar met die ingrediënten alleen lukte het niet in de WK-finale. Het contract met Van Ass werd niet verlengd.

Onder de nieuwe bondscoach Max Caldas kwam meer nadruk te liggen op krachttraining. Dat is tijdens dit WK te zien. Het Nederlandse team doet fysiek niet onder voor de Australiërs. Als spelers van de Nederlandse ploeg tijdens een uitlooptraining in Bhubaneswar hun shirt uittrekken, zijn de buikspieren te tellen. Valentin Verga was zichtbaar onder de indruk van de schouderpartij van strafcornerspecialist Mink van de Weerden. Verga stopte een pak servetjes onder zijn shirt om de brede schouders van de verdediger na te bootsen.

Toch lijkt Australië de ploeg in vorm. De wedstrijd tegen China was een ware hockeyshow: 11-0. In de kwartfinale werd zonder al te veel moeite Frankrijk verslagen. Jeroen Delmee, de Nederlandse bondscoach bij de Fransen, was onder de indruk van de efficiëntie bij de Kookaburras. ‘Ze hebben zo’n hoog rendement. Als ze in de cirkel van de tegenstander komen, zijn ze altijd gevaarlijk.

Onovertroffen mentaliteit

De strafcorner is een sterk punt van de Australiërs. Nederland maakte uit dertig strafcorners vijf doelpunten: een gemiddelde van één op zes. Australië maakte er acht uit twintig – bijna één op twee. Dat kan bepalend zijn tijdens de wedstrijd van zaterdag. Van der Weerden weet dat het beter moet: de beslissende sleeppush in de moeizaam bevochten zege op India (2-1 in de kwartfinale) kan hem vertrouwen hebben gegeven.

Volgens oud-bondscoach Van Ass zijn de meeste Australische hockeyers individueel geen geweldige hockeyers. Hun mentaliteit is onovertroffen. ‘Of ze nou tegen een B-land spelen of tegen de wereldtop – ze stralen altijd die onoverwinnelijkheid uit. Eenmaal samen veranderen ze in een vechtmachine. Het zit in de Australische sportcultuur verankerd.’

Zo’n sterk collectief is moeilijk te bespelen, weet Van Ass. ‘Alsof Australië vier kwarten met een man meer op het veld staat. Dat is een groot verschil. Krijg je aan de zijlijn de bal, kijk je op, zie je een zee van brede mannen voor je neus. Om gek van te worden.’

Volgens de hockeycoach profiteert het land van de hogere trainingsfrequentie van de nationale ploeg. De competitie stelt in Australië weinig voor, waardoor de internationals veel meer tijd met elkaar doorbrengen dan de Nederlandse spelers. ‘Het Nederlands team heeft voor grote toernooien zo’n vijf weken om samen te trainen. Er zijn namelijk nog competitieverplichtingen af te werken. De Australiërs komen al vanaf januari veelvuldig samen op het nationale trainingscentrum in Perth.’

Schoonheid en zakelijkheid

Volgens Van Ass is het Nederlands elftal te vergelijken met Ajax. Het is een ploeg die niet alleen wil winnen, maar ook mooi wil hockeyen. De aanpak van Australië is zakelijker.

Onder Caldas is er meer ruimte voor ‘lelijk winnen als het nodig is’, vindt aanvoerder Billy Bakker. ‘Het paste niet bij mij en het is ook niet Nederlands, maar we trainen er met Caldas echt op. De romantiek van Van Ass valt snel weg als je wordt afgemaakt door Australië. Ik geloofde in de filosofie van Paul, maar het gaat om een goede balans tussen schoonheid en zakelijkheid.’

Is Australië favoriet komende zaterdag? Oud-international Delmee vindt van wel. ‘Bij dat team is iedereen bereid de vieze meters te lopen. Wat ik daarmee bedoel? Je kunt er niemand op betrappen de kantjes er vanaf te lopen. Aanvallers doen allemaal hun verdedigende werk. Dat doen ze net fanatieker dan andere ploegen. Winnen komt op de eerste plaats.’

Van Ass denkt dat Nederland qua mentaliteit niet onderdoet voor Australië. Tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro (2016) won Nederland de kwartfinale met 4-0 van Australië. En er staat zaterdag een andere Australische ploeg in het veld dan vier jaar geleden, tijdens het WK in Den Haag.

‘De Nederlandse ploeg is gretig. Individueel zijn de Nederlandse spelers de vaardigste van allemaal. Als ze zaterdag winnen, is het ondanks de krachttraining. Niet dankzij. Door de lading van de wedstrijden zal de samenwerking optimaal zijn. De Nederlandse selectie weet: dit is het moment om die mondiale prijs te pakken.’

Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Nederland tijdens de Olympische Spelen in 2016 met 4-1 van Australië won, dat moest 4-0 zijn.