Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Australië volgt de VS en erkent West-Jeruzalem als hoofdstad Israël

De Australische premier Scott Morrisson.Beeld EPA

De Australische premier Scott Morrison heeft verklaard dat zijn land West-Jeruzalem formeel erkent als de hoofdstad van Israël. 

De conservatieve minter-president, die in augustus aan de macht kwam nadat zijn meer gematigde voorganger Malcom Turnbull aan de kant was geschoven, volgt zo het voorbeeld van de Amerikaanse president Donald Trump, die eerder al Jeruzalem erkende als Israëlische hoofdstad. 

In een toespraak voor het Sydney Institute, een privaat gefinancierde denktank, zei Morrison dat hij ook van plan is een toekomstige Palestijnse staat te erkennen met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Hij zal dat doen zodra een tweestatenoplossing bereikt is, die het zeventig jaar durende conflict moet beëindigen.

Australië gaat nog niet onmiddelijk zijn ambassade verhuizen uit Tel Aviv. In plaats daarvan zal Australië eerst een defensie- en handelskantoor openen in West-Jeruzalem. Dat moet symbool staan voor de wijziging van het Australische beleid, zegt Morrison. Hij zegt dat hij hoopt dat hij zo het vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang kan trekken.