Direct naar artikelinhoud
Schumacher

Vijf jaar mysterie rond 'Schumi'

► Michael Schumacher, zo'n tien jaar geleden, als boegbeeld van de F1-renstal Ferrari. Hij zou uit coma zijn en in het Zwitserse plaatsje Gland verblijven.Beeld AFP

Dag op dag vijf jaar geleden. Het nieuws over een skiongeval bliksemt de wereld rond. De man op de latten was niet Jan Modaal, wel de meest succesvolle autocoureur ooit. En hij vocht voor zijn leven. Sinds die 29ste december 2013 werd het mysterie rond Michael Schumacher alleen maar groter. Waarom?

29 december 2013 was het dus. Michael Schumacher (volgende week 50) bracht oud naar nieuw met zijn gezin en een paar vrienden door in het Franse Méribel, waar hij een chalet had. Rond 11 uur sloeg het noodlot toe. Toen het gezelschap voor de lunch nog snel een streepje ging skiën, daar op 2.700 meter hoogte, raakte Schumacher met een van zijn ski's een steen die onder de sneeuw zat verstopt. De man, die bijna twintig jaar lang zijn leven had geriskeerd in de snelste auto's ter wereld, viel en klapte met zijn hoofd tegen een rotsblok.

Volgens de directeur van het skigebied bleef de zevenvoudige wereldkampioen formule 1 de hele tijd bij bewustzijn, tot de helikopter er was om hem naar het ziekenhuis in Moûtiers te brengen. Daar beseften de artsen snel dat het ernstiger was. Ze lieten Schumacher overbrengen naar een groter ziekenhuis.

Het karige nieuws ging van kwaad naar erger: hoofdletsel werd schedelbreuk, uiteindelijk hersentrauma. Twee dringende, levensreddende operaties waren nodig, werd plots gemeld. 'Schumi' zweefde tussen leven en dood. En dan: nieuwsstilte.

Pas vier maanden later meldde een medisch bulletin dat Schumacher af en toe bij bewustzijn kwam. Nog eens drie maanden later dat hij niet meer in coma lag. Alweer drie maanden later dat hij van het ziekenhuis in Lausanne verhuisde naar zijn riante villa aan het Meer van Genève, in Gland, om er aan een lange revalidatie te beginnen.

Vijftien medici

We zijn ondertussen vijf jaar na het ongeval en niemand, buiten de familie en een paar intimi, die weet hoe het echt met Schumacher gesteld is. Specialisten voorspellen doorgaans dat er nauwelijks verbetering mogelijk is bij iemand die soortgelijke letsels oploopt en een jaar na de feiten nog niet spectaculair verbeterd is.

Schumacher zou verzorgd worden door een team van vijftien medici. Kostprijs: 56.000 euro per week. Ze zouden hem verhuizen, of dat al gedaan hebben, naar Texas. Daar hebben de Schumachers een ranch en in het ziekenhuis van Dalles werkt ene Mark Meeks, een gerenommeerde neurochirurg. Ook nu houdt de entourage van 'Schumi' de lippen stijf op elkaar. Als er officieel nieuws komt, via zijn manager, dan is dat om te melden dat er geen nieuws is.

Michael Schumacher in 2003.Beeld AFP

In 2016 meldde het Duitse magazine Bunte dat Schumacher opnieuw kon stappen. De Schumachers sleepten Bunte meteen voor de rechter en kregen een schadevergoeding van 50.000 euro. "De heer Schumacher kan nog niet stappen", zei de advocaat van de familie toen op het proces.

Bunte lanceert sindsdien geregeld geruchten en zelfs exclusieve getuigenissen. Zoals vorige maand nog van de Duitse aartsbisschop Ganswein, die wist te melden dat Schumachers gezicht nog altijd is "zoals we het kennen". Ondertussen lekte een anonieme vriend van de familie in Paris Match dat Schumacher af en toe begint te wenen als hij in zijn rolstoeltje bij het raam wordt gereden, met uitzicht op het Meer van Genève. En neen, niemand die nog voor de rechter wordt gesleept.

Zeker de Fransman Jean Todt niet. Vorige maand nog, tegen het Duitse Auto Bild: "Ja, ik heb samen met Michael naar de grand prix van Brazilië gekeken." Todt, vandaag voorzitter van de autosportfederatie FIA, was teambaas van Ferrari in de gulden jaren van Schumacher. Hij bleef daarna bevriend met de Duitser. Minstens twee keer per maand gaat hij langs in Gland. Je zou voor minder vermoeden dat hij het nieuws niet zomaar aan een populair blad meegeeft.

Vader Rolf zou een volmacht hebben. Zo kunnen heel wat zaken privé geregeld worden, zonder inmenging van een rechtbank

En niemand die nog zegt dat 'Schumi' zelfstandig kan stappen, de enige uitspraak waarvoor de familie in de voorbije vijf jaar naar de rechter stapte omdat ze "de privacy van de familie schond".

Fortuin

De vraag is waarom. En dan wordt snel de link gelegd met het fortuin van Michael Schumacher, dat volgens verscheidene bronnen tegen het miljard euro aanschurkt. Eerder dit jaar meldde een Duits magazine dat Rolf Schumacher, vader van Michael en ondertussen 72 jaar, al sinds 1992 een volmacht zou hebben om zijn zoon te vertegenwoordigen als die zelf niet bij machte is om zijn zaken te regelen. Dat zou vastliggen in een zogenaamd levenstestament.

Een notaris van het gereputeerde Nederlandse kantoor PlasBossinade raakte de kwestie-Schumacher eerder dit jaar aan in zijn blog, waarin hij stelde dat de discretie rond de vroegere wereldkampioen misschien wel te maken heeft met die volmacht. Omdat op die manier heel wat zaken geregeld kunnen worden zonder de inmenging van een rechtbank, waardoor belangrijke beslissingen buiten de openbaarheid blijven. Dat lukte niet met de verkoop van de chalets in het Noorse Trisil of het Franse Méribel, of de privéjet. Of nog, de recente aankoop van een riante villa op Mallorca van 30 miljoen euro. Maar misschien wel met andere kwesties.

De vroegere manager van 'Schumi', de nu 76-jarige Willi Weber, zei vorig jaar in het magazine Gala: "Waarom vertellen ze niet gewoon de waarheid over zijn toestand?" Tja, als het nu eens allemaal om geld draait?

Fortuin
Beeld EPA