Luister naar

Nog geen alternatief voor gas

Nieuws
Grote verbruikers van Gronings gas schakelen voorlopig niet over op duurzame energiebronnen, hoewel dat over drie jaar verplicht kan zijn.
Jurre van den Bergh Xander van Uffelen Gerard Reijn redactie vk
woensdag 16 januari 2019 om 03:00

Amsterdam

De industriële bedrijven willen wel overschakelen op een alternatief voor het Gronings gas, maar voorzien grote technische en financiële knelpunten. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant onder 36 grote gasverbruikers in Nederland die per jaar tot 100 miljoen kuub Gronings gas verbruiken.

De 36 ondervraagde bedrijven krijgen uiterlijk in 2030 geen gas meer uit Groningen, omdat de staat de gaskraan helemaal dichtdraait. Dit zou het risico op aardbevingen moeten uitsluiten. Minister Wiebes van Klimaat grijpt het einde van het Gronings gas aan voor de energietransitie, waarmee Nederland volledig afstapt van fossiele brandstoffen zoals gas en overgaat op alternatieven zoals zonne- en windenergie. Het uiteindelijke doel is dat de uitstoot van CO2 naar bijna nul gaat.

Aanvankelijk hadden de 36 ondervraagde bedrijven van de minister de opdracht gekregen dat ze in 2022 van het Groningse gas af moesten. Wiebes slaagt er echter in om de gaskraan in Groningen al genoeg dicht te draaien door de negen allergrootste gasverbruikers, zoals gasgestookte energiecentrales en de stikstoffabriek van Yara in Terneuzen, te verplichten hun installaties vanaf 2022 geschikt te maken voor geïmporteerd gas.

Wiebes heeft andere grootverbruikers van gas, waaronder bedrijven als Heineken, FrieslandCampina, Suikerunie en papierfabrikant Sappi, nu gevraagd om direct over te stappen op duurzame alternatieven, in plaats van een tussenstap te maken via geïmporteerd gas of gas uit kleine velden. ‘Dit draagt ook bij aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord’, aldus Wiebes vorige maand.

hoge temperaturen

‘Uiteindelijk moeten we van het aardgas af. Maar hoe? Dat is de grote vraag’, zegt fabrieksdirecteur Jos Leuveld van het chemische bedrijf Zeolyst uit Delfzijl. Elektriciteit is onvoldoende geschikt voor processen met hoge temperaturen, zoals in zijn fabriek, legt hij uit. Of er voldoende groene stroom beschikbaar komt voor een massale overstap is een zorg, net als de kosten. En de techniek van (groene) waterstof staat nog in de kinderschoenen.

‘De onzekerheid om grote investeringen te plegen is daardoor veel te groot’, vult Floris Hekster van grondstofverwerker Sonneborn aan. ‘Welke energiebron heeft de toekomst: biogas, waterstofgas? Als je nu een brandstof kiest, is de kans groot dat je verkeerd gokt.’

In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat grote energieverbruikers zelf een plan moeten opstellen om de uitstoot van CO2 te reduceren. Omdat veel technieken nog volop in ontwikkeling zijn, zal het kabinet voor innovatieve plannen subsidie geven. Bedrijven die er niet in slagen de uitstoot drastisch te verminderen, krijgen een boete. Een belasting op CO2 komt er echter niet. De industrie wordt ontzien, stellen critici daarom.

De 36 ondervraagde bedrijven waren al concreet aan het nadenken over een overstap naar ander gas, zo blijkt uit de enquête van de Volkskrant. Nu deze verplichting wegvalt, zijn ze voorzichtig plannen aan het maken om over te stappen op andere energiebronnen.

Maar dat lijkt veel makkelijker gezegd dan gedaan. De bedrijven rekenen bovendien op subsidie en de medewerking van de (lokale) overheden om aanpassingen door te voeren op hun bedrijventerrein. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.